Könyvek, amik nem hiányozhatnak egy futballőrült tárházából


A labdarúgást milliók kedvelik, ahogy olvasni is sokan szeretnek. A kettő együtt, mármint labdarúgás témájú könyvet olvasni pedig kifejezetten jó dolog. Most három olyan írást mutatunk be, amelyet fociőrülteknek mindenképp érdemes megvenniük.


A labdarúgás számos ok miatt a világ legnépszerűbb sportága. Ha bárgyúan akarnánk fogalmazni azt mondhatnánk: egyszerű és nagyszerű. De tényleg. Elég hozzá egy labda, és néhány tárgy, amikből kapukat lehet csinálni. A szabályok pedig egyértelműek. Ráadásul vagyoni és társadalmi helyzettő függetlenül bárki játszhatja. Akár azt is mondhatnánk, a futball összehozza az embereket. De sokan nemcsak játszani szeretik, hanem olvasni is róla.

A Calcio-titka

Ha meg kéne nevezni, mely nemzet szakemberei értik leginkább a labdarúgás taktikai oldalát, akkor valószínűleg legtöbben az olasz edzőket jelölnék meg.

Legalább annyira értenek a taktikához, mint a Pepebet a megbízható bukmékerekhez. Azokat az olasz edzőket, akik 2017-ben tartoltak az európai topbajnokságokban: Massimiliano Allegri a Juventus-szal szerzett aranyérmet a Serie A-ban, Carlo Ancelotti a Bayern Münchennel végzett első helyen a Bundesligában, míg Antonio Conte a Chelsea-vel nyert Premier League-t.

Ez három szakember érti azt az olasz futballfilozófiát, amelynek felbecsülhetetlen szerepe van a nemzetközi labdarúgás fejlődésében. Azt a futballfilozófiát, amelyben a taktikai igen nagy jelentőséggel bír. Bár az egykori olasz sportújságíró legenda, Gianni Brera szerint szerencsére vagy épp sajnálatos módon nem mindenki képes arra, hogy megértse az olasz foci mibenlétét. Kéri András Dániel a Calcio titka című könyvében arra tesz kísérletet, hogy bemutassa olvasóinak az itáliai futballt, s annak mibenlétét.

Daráló

Ha már a taktika fentebb szóba jött. Érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni Michael Cox nevét. Az angol sportújságíró rendszeresen publikál a világ legnevesebb lapjaiba. A Zonal Marking nevű, főleg futballmeccsek elnevezésű oldala pedig mára világhírű lett.

Nos, Cox eleddig már két könyvet is írt: a Stílusok csatáját, illetve a Darálót. Most utóbbit azaz Premier League-ben alkalmazott taktikák változásokról szerzett könyvét ajánljuk. Cox érthető és szellemes módon mutatja be az angol labdarúgás elmúlt negyedszázadában végbement fejlődést. Fergusontól kezdve Mourinhón át egészen a Leicesterrel csodát tévő Ranieriig. Szóval a Daráló - A Premier League taktikai fejlődése az ívelgetéstől a tiki-takáig című köny nemcsak ajánlott, sokkal inkább kötelező olvasmány.

A velünk élő aranykor 

Ha ma a világon bárhol járunk, és megkérdezünk valakit, mit tud mondani Magyarországról, akkor Puskás Ferenc neve valahogy mindig előkerül. De a híres Aranycsapatot is sokan ismerik. Nos, többek között a Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor és Grosics Gyula nevével fémjelzett csapat a magyar futball aranykorának „terméke”. Annak az aranykornak, amelyről Szegedi Péter futballtörténész remek könyvet írt. Bemutatva, hogyan nézett ki az 1945 előtti izgalmas, színes és sikeres focivilág. Az a világ, amelyből a fenn említett világsztárok nőttek ki. Az a kultúra, amely a világ futballját alakította, formálta.

Ennek a kultúrának szerves része az MTK és a Ferencváros. Az olyan edzők, mint Jimmy Hogan, aki a magyar foci fejlődésében kiemelt szerepet vállalt. A skót, sokpasszos, elmozgáson alapuló futball híve forradalmasította a honi játékot. Egyúttal az Európában a Duna menti iskola néven ismertté vált játékstílust a kontinens élmezőnyébe repítette.
A figyelmetekbe ajánljuk