FORRÁS: NASA / CXC / UMASS / QD WANG; RÁDIÓ: NRF / SARAO / MEERKAT

Gyönyörű felvételen a Tejútrendszer központja

Páratlan új felvételt mutatott be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Tejútrendszer központjáról.

A felvételt a Chandra röntgencsillagászati műhold több mint két évtizedes munkájának köszönhető. Ebből az időszakból összesen 370 megfigyelése volt a műszernek, amiből ábrázolni tudták a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat. A Chandra mellett egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

FORRÁS: NASA / CXC / UMASS / QD WANG; RÁDIÓ: NRF / SARAO / MEERKAT

Mindezt Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza alkotta, aki elmondta, hogy egy évet dolgozott a képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

„A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat és neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van"

– magyarázta Wang.

A mozgalmas, nagyenergiájú galaxisközpont nagyjából 26 ezer fényévre van tőlünk.

Ahogy az MTI is megjegyzi, Chandra műhold ellipszis pályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira, földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.


Friss

Youtube/MÁV

Vasparipák: a MÁV gigásza bármit képes elhúzni maga után

Nagyot húzott a MÁV a májusban elindított Vasparipák című sorozatával, ahol a a magyar vasúttörténet ikonikus járműveit mutatják be pár percben. Most egy újabb sikeres magyar konstrukciót ismerhetünk meg, amely nem csupán erős, de gyors is.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Getty Images

Művészettörténeti szenzáció: Camille Claudel világhírű szobrát is elárverezik Magyarországon

Igazi művészettörténeti szenzációnak számít Camille Claudel A könyörgő című szobrának felbukkanása a BÁV Centenáriumi árverésén. Az Auguste Rodin iránti szerelmébe végül beleőrülő szobrásznő drámai alkotására 34 millió forintról lehet licitálni. Ezen felül luxusórák, festmények, a valaha volt legdrágább aukciós ékszer és a magyar koronázási palást egy darabja is árverésre kerül június 22-23-24-én, a MOM Kulturális Központban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Kiállítják Andy Warhol ritkán látott fotóit

Grace Jones, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring és sok más sztár polaroidjai láthatók a közelgő kiállításon.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk