Műtárgyra bukkant egy 11 éves fiú Izraelben

A kisfiú nem is tudta, hogy 2500 éves tárgyra lelt.


Pár hete, amikor Zvi Ben-David családi túrán vett részt a HaBesor patak mentén, Izrael déli részén, egy hosszúkás kőre bukkant, amely máshogy nézett ki, mint a körülötte lévők. Kiderült, hogy a 11 éves kisfiú valójában egy olyan ősi figurát fedezett fel, amely Jézus előttről származik.

A mindössze hét centiméteres tárgy egy csupasz mellű nőt ábrázol, aki kezét dereka köré tekeri. A régészek becslése szerint a tárgy 2500 éves, tehát a vaskor végén keletkezhetett. A műtárgyat a szakértők termékenységi szimbólumnak nyilvánították.

Ben-David édesanyja professzionális idegenvezető, ő ismerte fel a figura régészeti jelentőségét, ezért azonnal elvitte azt az Izraeli Régiségügyi Hatósághoz (IAA). Oren Shmueli régész és Debbie Ben Ami, a vaskor és a perzsa időszak kurátora szerint

„A csupasz mellű nők kerámiafigurái (…) gyakoriak voltak az otthonban és a mindennapi életben, mint manapság a hamsa szimbólum, és láthatóan amulettként szolgáltak a védelem, a jó szerencse és a jólét biztosítása érdekében."

A figurát azóta áthelyezték az ország Nemzeti Kincsgyűjteményébe, ahol tovább elemzik. Az ifjú Ben-David pedig oklevelet kapott nyomozói munkájáért.

"A fiatal Zvi Ben-David példamutató állampolgársága lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a bibliai idők kultikus gyakorlatait"

─ nyilatkozta Shmueli és Ben Ami.

(Forrás: Artnet news)


A figyelmetekbe ajánljuk