Ennyi mozgás kell az ülő munka ellensúlyozásához

Ennyi mozgás kell az ülő munka ellensúlyozásához

Egy tanulmány szerint ahhoz, hogy kiegyenlítsük az ülő munka okozta egészségügyi hátrányokat, mozgásra van szükségünk.


Napi 30, vagy heti 150 perc mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Egy új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a napi 30 perc mozgás nem elegendő abban az esetben, ha a nap nagy részében ülünk. Az ülés egyes kutatások szerint ugyanis tud olyan káros hatással lenni az emberi szervezetre, mint a dohányzás.

Több kutatás áttekintésével, 130 ezer ember adatai alapján a kutatók arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik napi kevesebb, mint hét órát töltenek ülő munkával, a napi 30 perc mozgás 80 százalékkal csökkentette a korai elhalálozás kockázatát. Ám ez nem volt igaz azokra az egyénekre, akik napi 11-12 órát töltenek ülve. Az ő esetükben csak 30 százalékkal csökken a korai halál esélye.

A szakemberek szerint a sport és a könnyű mozgások kombinációja a leghatásosabb hosszas ülő munkák esetén. Ennek személyre szabását javasolják a kutatók. A séta, bevásárlás, gyerekjátékok elpakolása mind-mind olyan tevékenység, amely a napi sporttevékenységen túl védi egészségünket.

Ezekből a könnyebb tevékenységek közül az ülő munkát folytatóknak érdemes napi három órát elvégezni, mivel hat perc könnyed mozgás egy perc sporttevékenységnek felel meg.

Napi fél óra sporttal és 3 óra könnyed mozgással tehát ellensúlyozható az ülő életmód hátránya. Az egészséges alvás, étkezés természetesen ugyanolyan fontos egészségvédő tevékenységek, melyekről nem szabad megfeledkezni.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk