Vaszilij Kandinszkij orosz és Paul Klee német festőművész az 1920-as években családjaikkal éltek a Walter Groupius tervezte, Bauhaus stílusban épült ikerházban, ahol most akár te is körbenézhetsz.


A két zseni háza a legendás dessaui művésztelepen áll, melyet szinte teljesen renováltak a 2019-es Bauhaus-évfordulóra, a II. világháborúban lerombolt házak egy részét „újraértelmezték", a megmaradt épületeket pedig felújították.

Bauhaus mintaházak

A lakónegyed eredetileg 1926-ra készült el, és a budapesti Napraforgó utcai kísérleti lakótelephez hasonlóan (amelyről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben) mintaparknak szánták. Többek között Moholy-Nagy László is kapott egy ikerházrészt, melyet azonban 1945-ben sajnos bombatalálat ért.

További részletek az ikerházról a Wüstenrot Alapítvány honlapján érhetőek el, a látogatással kapcsolatban pedig ide kattintva érdemes tájékozódni.

Friss

NASA, ESA, STScI, Zili Shen (Yale), Pieter van Dokkum (Yale), Shany Danieli (IAS)

Sötét anyag nélküli galaxisra bukkant a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG).

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Hazánkban forgatják a népszerű Netflix-sorozat következő évadát

Midsommar, Árnyék és Csont, Borderlands pár szuperprodukció, amit a közelmúltban forgattak hazánkban, és úgy tűnik nincs megállás!
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk