Öngyilkosnak lenni a Mona Lisa miatt? – avagy négy művészeti fun fact

A művészettörténet tele van vad történetekkel és lenyűgöző figurákkal, sok esetben pedig az igazság éppoly hihetetlen, mint maguk a történések.


A művészet régen olimpiai versenyszám volt

A modern játékok megalapítója, Pierre de Coubertin báró szerelmes volt abba az elképzelésbe, hogy egy igazi olimpikon egyszerre tehetséges művész és sportoló is. Neki köszönhetően 1912 és 1948 között érmeket osztottak ki a sport ihlette építészeti, zenei, festészeti, szobrászati és irodalmi remekművekért.

A Mona Lisának saját postaládája van a Louvre-ban

Unsplash / Mika Baumeister

Az évek során sokan estek áldozatul a portré tiszta és mégis égő szemeinek. Virágokat, verseket, sőt akár szerelmes leveleket is hagynak neki. Luc Maspero művész állítólag 1852-ben csúcsra – majd mélypontra – juttatta ezt a szenvedélyt, amikor leugrott egy szálloda erkélyéről. Évek óta kétségbeesetten próbált megbirkózni a festmény rejtélyes mosolyával, s inkább kioltotta az életét.

Willard Wigan művész egyszer belélegezte a saját munkáját

Pinterest

Wigan művei mikroszobrok és olyan aprók, hogy mikroszkópon keresztül lehet őket megtekinteni. Művei létrehozásakor Wigan kénytelen lelassítani a szívverését is. Az általa belélegzett mű Alice, az Alice Csodaországban című filmből, de sokak szerint az újraalkotott figura még jobbra sikeredett.

2003-ban Banksy saját művét ragasztotta a Tate Modern Múzeum falára

Crimewatch UK Has Ruined the Countryside For All of Us

flickr.com

A csíny viszonylag hamar meghiúsult a nem megfelelő ragasztás miatt, de néhány órára a Crimewatch UK Has Ruined the Countryside For All of Us a világ egyik leghíresebb múzeumában lógott. Ez pedig hasonló mutatványra inspirálta Andrzej Sobiepan lengyel művészeti hallgatót is 2005-ben, aki három napig sikeresen adta ki művét a Nemzeti Múzeum gyűjteményének részeként.

(bluethumb)


A figyelmetekbe ajánljuk