Újabb rekordot döntött Dél-Korea mesterséges Napja

Újabb rekordot döntött Dél-Korea mesterséges Napja

Saját fúziós rekordját döntötte meg a KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) berendezése, amely egy év elteltével most 30 másodpercig volt képes tartani a 100 millió fokos plazma kavargó örvényét.

A dél-koreai KSTAR lényegében egy mesterséges Nap, és a célja, hogy tisztább, és szinte korlátlan energiát állítson elő a jövőben, amely átalakíthatja társadalmunk energiaellátását.

A szerkezet tavaly decemberi rekordja egyébként 20 másodperc volt. A KSTAR az egyike annak a maroknyi tesztberendezésnek, amely világszerte próbálja kiküszöbölni a tokamaknak nevezett plazmakezelő technológia csínját-bínját. Ez egy erős mágneses teret generál, amely a magas hőmérsékletű plazmát tárolja. Hagyományos tárolókkal ez nem lehetséges, hiszen ekkora hőt semmilyen szilárd anyag nem képes tartani.

A tokamakok lényegében nagy fémhurkok, amelyeket a forró, töltött részecskék felhőinek befogadására terveztek. A töltés miatt a mozgó felhő erős mágneses mezőt hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy egy ellenmező a helyére tolja azt.

A dél-koreai berendezés 2007 óta működik, és azóta tolják ki a szerkezet határait: az egyik közeli cél, hogy 2026 környékén elérjék, hogy 300 másodpercig is képes legyen megtartani ekkora hőt.

(Scinece Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk