telefon tinder belépés

Dán és finn kutatók megtanítottak egy mesterséges intelligenciát rá, hogy az emberek agyának elektromos tevékenysége alapján fotókat kreáljon fiktív emberekről, kombinálva a jegyeket, amiket vonzónak találunk másukban.


Dán és finn kutatók megtanítottak egy mesterséges intelligenciát arra, hogy az agyunk tevékenységét tanulmányozva képeket tudjon generálni nem létező emberekről, akiket valószínűleg vonzónak fogunk találni. Mindezt úgy érték el, hogy önkéntesekkel megtanították rá. A vállalkozó egyéneknek fotókat mutogattak hírességekről, közben pedig végig monitorozták az agyuk elektromos tevékenységét.

Gyakorlatilag úgy magyarázták el a kutatók, hogy azt csinálták, mintha Tindereztek volna, csak nem kellett jobbra vagy balra húzniuk senkit, az agyuk ugyanis reagált már a képekre, amiről adatokat gyűjtöttek. Ezekből az adatokból aztán a mesterséges intelligencia minden jelentkezőnek fotókat generált, ötvözve azokat a külső jegyeket, amire leginkább reagáltak ösztönösen, majd ezekből generált egy portrét egy emberről, amit hírességek fotóiból szerkesztett össze a technológia.

Apró hiba, amire a tudósok rájöttek, hogy még mindig nagy szerepet játszanak a különböző előítéletek a társadalmunkban, amik hatással vannak a preferenciánkra és arra is, hogyan reagálunk ösztönösen dolgokra, ha meglátjuk őket, vagy éppen mit társítunk milyen csoporthoz tudat alatt. Éppen ezért finomítani akarják a dolgot egy újabb kísérlettel, amikor megpróbálják minél jobban finomhangolni a technológiát nagyon specifikus jegyekre, amitől a kreált eredményben kevésbé fognak szerepet játszani az előítéleteink.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk