memória

Korszakos felfedezésre jutottak a Dartmouth-i Egyetem kutatói: megtalálták az agyközpont tanulási és memória-irányító „gombját", ami akár több betegség gyógyítására is jó lehet.Az úgynevezett „molekuláris volumen-gomb"– egy nemrég publikált tanulmány szerint– felelős a tanulás és az emlékezés működésért. A kutatás az előagyra koncentrálódott, mely ennek a két területnek központja.

A felfedezés neurológiai betegségek, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az epilepszia gyógyítását is lehetővé teheti.

A kutatás célja annak feltárása volt, miként járulnak hozzá az elektronikus jelek az idegcellák találkozásához. Az agyi idegcellák egyesülése rendkívül dinamikusan történik, ezért átütő siker a neuronok közötti elektronikus jelek távolságát biztosító konkrét molekula beazonosítása. Az elektronikai jeleket az agy neuronból közvetítő molekulává alakítja át, amelyek az egyesülési pontokon haladnak át. Ezek megváltoztatása javíthatja a tanulási és emlékezési folyamat alakulását.

unsplash/Cole Keister

A most felfedezett molekula hiánya negatívan hat a tanulási és a memória képességre. A további kutatások az öregedés során bekövetkező neurológiai zavarokat okozó agyi anyagcsere-változás okainak feltárására irányulnak. Mivel a molekuláris rendszer az agy könnyen hozzáférhető tartományában összpontosul, a gyógyszerezési és gyógyítási lehetőségek reményt keltőek – adta hírül a ScienceDaily.

A figyelmetekbe ajánljuk