hanson robotics humanois női alakot viselő gondozó robot sophia gépagya

Az idei év első felében indítja négy modellje, köztük a Sophia nevű humanoid robot tömeggyártását a hongkongi Hanson Robotics. A vállalt régóta fejleszti a gépet, amely korábban úgy nyilatkozott: terve, hogy lerombolja az emberiséget.


Az Audrey Hepburn és a cégalapító feleségének arcát viselő, Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapó Sophiát 2016-ban fejlesztette ki a Hanson Robotics, amelynek célja, hogy a humanoid robotokat a betegek és idősek szolgálatába állítsa. A robotok a kommunikációban és a kezelésekben is tudnak segíteni, valamint nehéz körülmények között társadalmi stimulációt nyújthatnak.

„A robotok nemcsak a pandémia idején az egészségügyben szolgálhatnak megoldásokkal, hanem a kereskedelemben és a légitársaságoknál is a vásárlók segítségére lehetnek. Mivel humanoid külsejűek, az ilyen időszakokban, mikor az emberek elmagányosodnak és társadalmilag elszigetelődnek, különösen hasznosakká válhatnak"

– magyarázta David Hanson, a Hanson Robotics alapító igazgatója.

A vállalat szintén az idei évben mutatja be Grace nevű robotját is, amelyet kifejezetten az egészségügyi szektor számára terveztek a fejlesztők. A gépekből sok ezernyit akarnak eladni, kisebb és nagyobb méretben, a világjárvány pedig nagyban hozzájárul, hogy minél hamarabb piacra is kerüljenek. Johan Hoorn, a hongkongi Politechnikai Egyetem professzora szerint ugyanis az emberek lassan felismerik, hogy nincs más lehetőség.

Bár Sophia korábban egy hozzá intézett kérdésre, mi szerint „el akarja-e pusztítani az emberiséget" , igennel válaszolt, legutóbb Roosevelt egykori amerikai elnök szavaival nyugtatta azokat, akik esetleg tartanak a különböző szociális feladatok ellátásában dolgozó robotoktól: „Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem".

via HVG.hu

A figyelmetekbe ajánljuk