A Mars

Sokkal később alakulhatott ki víz a Marson, mint azt eddig gondoltuk

Az új bizonyítékok szerint még 2 milliárd évvel ezelőtt is jelentős mennyiségű víz volt a bolygó felszínén.

Egy régóta futó Mars-küldetés megfigyelései arra utalnak, hogy folyékony víz már 2 milliárd évvel ezelőtt is folyhatott a vörös bolygón, sokkal később, mint azt a tudósok korábban gondolták.

A kutatók a NASA 2006 óta a Vörös Bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondájának több éves adatai alapján térképezték fel az áramló víz által hátrahagyott klorid-só lerakódások jelenlétét.

Az űrszonda képalkotó spektrométere által a sólerakódásokról készített több tucat felvétel tanulmányozásával a tudósok a „kráterszámlálás" módszerével az előbb említett ásványmaradványok korát értelmezték. Minél fiatalabb egy régió, annál kevesebb kráterrel kell rendelkeznie, ez a metódus lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megbecsüljék a régió korát.

Az új eredmények a megfigyelések alapján 3 milliárd évvel ezelőttről akár 2 milliárd évvel ezelőttre tolják előre a víz létezését a Marson, ami hatással lehet a marsi életre és tágabb értelemben a bolygó geológiai történetére.

A szakmeberek az MRO nagy látószögű kontextuskamerájának segítségével magassági térképeket is készítettek, valamint a nagyfelbontású képalkotó tudományos kísérlet (HiRISE) által nyújtott nagyított nézeteket, amelyekkel olyan kicsi pontokat is ki lehet szúrni, mint a Curiosity vagy a Perseverance marsjárók.

A sós ásványokat először egy másik űrszonda, a Mars Odyssey észlelte 14 évvel ezelőtt, de az MRO előnye, hogy nagyobb felbontású műszerekkel rendelkezik, mint régebbi (és még mindig működő) társa a Föld körüli pályán.

A tudósok az elmúlt években számos vizsgálatot végeztek a Marson folyó víz kiterjedésének felmérésére, mind közelről, felszíni küldetések révén, mind pedig orbitális adatok felhasználásával. Amint arról mi is beszámoltunk, alig néhány nappal ezelőtt az adatok új értelmezésével megcáfolták a Mars déli pólusánál feltételezett földalatti víztározó létezését.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk