mars

Telnek a hónapok a Marson pedig folyamatosan történelmi jelentőségű események történnek. Cikksorozatunk negyedik része következik!Látványos felvételeket közölt a kínai marsjáró

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) közzétette az első látványos felvételeit a Csu-zsung marsjáró napjairól, amely hasonlóan remekül sikerült, mint amerikai társának, a Perseverance-nek.

Fontos helyszín

A Perseverance a dűnékből álló területen több időt töltött el, hiszen egy kifejezetten fontos helyszínről volt szó. A Séítah nevű területet nagyjából 3,8 milliárd évvel ezelőtt 100 méter mélyen víz boríthatta, amely az élet nyomai után kutató Perseverance szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Megkezdte a talajminták begyűjtését a Perseverance

Perseverance előkészítette a rajta lévő tárolóegységét, és a hatkerekű geológusrobot elkezdte keresni a tudományosan érdekes helyszínt a mintagyűjtésre a Jezero kráterben. A mintagyűjtés hosszabb ideig tart és a Perseverance szinte teljes tudományos arzenálja részt vesz benne. Az első kísérlet azonban nem jött össze, a Földre érkező adatok szerint a minta begyűjtésére és tárolására használt kémcső üresen maradt.

Rekord magasság

Miközben a Perseverance szorgosan végi a munkáját, addig az Ingenuity sem lazsált: túl van a tizedik tesztrepülésén, amellyel (ahogy megszokhattuk) ismét rekordot döntött, mivel az eddigi legmagasabb, 12 méteres magasságba emelkedett.


Az első rész itt olvasható, a második itt, a harmadik pedig itt.

A figyelmetekbe ajánljuk