A Mars.

Van élet Marson? Szerves molekulákat fedeztek fel a Vörös Bolygón

Még egy teljes évet sem töltött a Marson, a NASA Perseverance nevű roverje máris jelentős felfedezéseket tett.


Az Amerikai Geofizikai Unió őszi ülésén a tudósok bejelentették, hogy a Jezero-kráter olvadt vulkáni magmából alakult ki, és szerves molekulákat fedeztek fel az alján lévő kőzetekben és porban.

Ez még azonban korántsem bizonyíték a marsi életre. A szerves vegyületek szén-hidrogén kötéseket tartalmaznak, és ezek bármilyen nem biológiai folyamat során kialakulhatnak. A felfedezés azonban arra utal, hogy a marsi kőzetek jól meg tudják őrizni ezeket a vegyületeket, ebből arra lehet következtetni, hogy biológiai szerves anyag is megmaradhat.

A Curiosity a Gale-kráteren belüli leszállóhelyén is talált szerves anyagokat

– mondta Luther Beegle bolygókutató a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratoryjának munkatársa.

Az észlelést a Perseverance új műszerével, a Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals, röviden SHERLOC nevű műszerrel végezték.

A SHERLOC azzal járul hozzá a történethez, hogy képes feltérképezni a szerves anyagok térbeli eloszlását a kőzetekben, és ezeket a szerves anyagokat az ott található ásványokkal kapcsolatba hozni. Ez segít megérteni a környezetet, amelyben a szerves anyagok keletkeztek. További elemzéseket kell végezni az azonosított szerves anyagok keletkezési módjának meghatározásához

– magyarázza Beegle.

A Perseverance februárban landolt a vörös bolygón, a Jezero-kráter nevű régióban. Ez a hely feltehetően egykor vízzel volt elárasztva, és agyagásványokban is bővelkedett, ami a Perseverance küldetése szempontjából létfontosságú tulajdonságok. A marsjáró ugyanis – a Mars-expedíció során először – azt a feladatot kapta, hogy ősi élet jelei után kutasson; földi tapasztalatok szerint ezt valószínűleg víz közelében fogja megtalálni.

Egy másik újdonság, hogy a rover 43 tartályban tárolja a Marsról származó geológiai mintákat, amelyeket egy jövőbeli, Mars Sample Return nevű küldetés során visszahoznak a Földre. Természetesen ezek a minták korlátozottak lesznek, ezért a Perseverance egy sor tudományos műszerrel is fel van szerelve, amelyekkel a robot a helyszínen is képes elemzéseket végezni.

A SHERLOC például szerves ásványok kombinációját tudta kimutatni a Jezero-kráterben. Ezek nem csak azokban a kőzetekben voltak – amelyeket a rover a belső tartalmuk tanulmányozása céljából lecsiszolt –, hanem a kráter padlóját borító porban is.

A Perseverance egy másik műszere, a Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL) szintén lehetővé tette, hogy a tudósok itt a Földön megismerjék a Jezero-kráterben található alapkőzet eredetét. Miután magmintát vettek a „Brac" becenevű régióban, a PIXL adatai egyértelműen kimutatták a piroxénkristályokba ágyazott olivin kristályok jelenlétét.

Itt a Földön az ilyen ásványi konfiguráció vulkáni eredetű, ami arra utal, hogy a Jezero-kráter feneke forró magmából keletkezett.

Egy jó geológushallgató megmondja, hogy az ilyen textúra arra utal, hogy a kőzet akkor keletkezett, amikor a kristályok lassan hűlő magmában, például egy vastag lávafolyamban, lávatóban vagy magmakamrában nőttek és telepedtek meg. A kőzetet aztán a víz többször is megváltoztatta, így olyan kincsesbánya, amely lehetővé teszi a jövőbeli tudósok számára, hogy a Jezero eseményeit datálják, és jobban megértsék azt az időszakot, amikor a víz gyakoribb volt a felszínen, és feltárják a bolygó korai történetét. A Mars Sample Return nagyszerű mintákból fog tudni válogatni

– mondja Ken Farley geokémikus a Kaliforniai Technológiai Intézetből.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk