A magyar mérnök, aki patkányokat tanít videójátékozni

A magyar mérnök, aki patkányokat tanít videójátékozni

Tavaly Tóth Viktor, a Feinstein Intézet egykori neuromérnöke egyszerű célt tűzött ki maga elé: patkányokat akart megtanítani játszani a klasszikus 1994-es „Doom II" videojátékkal.


Nem, ez nem csak egy furcsa hobbi volt. Nem, nem egy Twitch csatornát akart indítani. A magyar szoftvermérnök és idegtudós többet akart megtudni az agyi számítógépes interfészekről, miközben bemutatta, hogy a kutatók milyen potenciális felismeréseket gyűjthetnek hasonló kísérletekkel.

A játék egyszerűbb formájánál maradt Tóth Viktor, ám az irányítást egy patkányra bízta. A rágcsálót lekötötte a DOOM világának elemeiből épített folyosórendszer elé és kezdetét vette a küldetés. Persze nem billentyűzettel vagy kontrollerrel: egy polisztirol műanyag gömbön kell sétálgatnia a patkánynak, melyhez mozgásérzékelők voltak kötve.

És ahogy a patkány a labdán mozgott, úgy mozgott a videojáték híres folyosóin is. Tóth egy kis csővel segítette a patkány mozgását, amely cukros vizet adagolt neki jutalomfalatként, ha helyes dolgot tett, például végigsétált a folyosón. Tóth elmondása szerint a berendezés összességében kevesebb mint 2000 dollárba került.

Rats in Doom

A projekt azonban kimerült a folyosón sétálgatásban, lőni nem tudtak a patkányok, de így is nagyszerű, amit a magyar idegmérnök összehozott.

(futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk