Ilyen, ha egy csúcstelefonnal werkezzük végig a címlapfotózásunkat

A nyár egyik legesősebb napjának jósolták június 8-át, de a Balatonnál ezen a szerdán még az időjárás is azon dolgozott, hogy létrejöhessen a nyári lapszámunk lenyűgöző fotósorozata Trokán Nórával. A folyamatot egy Xiaomi 12 Pro okostelefonnal werkeztük végig, hogy ne csak a végeredmény, hanem az apró részletek is megmaradjanak emlékként.Oké, de pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a csúcstechnológiás mobiltelefon? A Xiaomi 12 Pro egy 163,6 x 74,6 x 8,16/8,66 milliméteres modell, melynek előlapjára egy 6,73"-es, 1440p-s (1440 x 3400 pixel) kijelzőt varázsoltak fel. Az LTPO 2.0 AMOLED panel 1-120 Hz között tudja szabályozni a képfrissítést – persze ez attól is függ, hogy pontosan mire használjuk a készüléket. Ennél a Xiaomi-modellnél is megtaláljuk a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót és a Gorilla Glass Victus-védelmet. A 12 Prót gyönyörűen fényezett és mesterien kialakított külső, lekerekített, nagyfelbontású amoled kijelző, intelligens 120W Xiaomi HyperCharge töltés és hatékony kamera jellemzi.

A telefon töltéséről érdemes bővebben is beszélni: a modell akkumulátor-kapacitása 4600 mAH-ás. A 120W-os HyperCharge töltéssel, Boost módban extrém gyorsan tölthető 100%-ra akár 18 perc alatt. A készülék 50W-os vezeték nélküli turbótöltésre is képes, így a 100%-os töltöttségi szintet akár 42 perc alatt éri el.

Nem kellett a kezünkben tartani a modellt, hogy tudjuk, ez a telefon beteljesíti majd azt a feladatot, amire szánni szerettük volna: tökéletes képeket készíteni nyári lapszámunk címlapfotózásán. Ez az előzetes feltételezés azzal magyarázható, hogy a szerkesztőségen belül többen rendelkeznek Xiaomi mobiltelefonnal, így volt elképzelésünk arról, hogy mit várhatunk ettől a modelltől. Meglepetést azonban még így is tudott okozni.

Teszi a dolgát

A fotózás napjának reggelén kaptuk kézhez a telefont, így nem sok időnk volt ismerkedni vele, ám mint az később kiderült, ez egyáltalán nem okozott problémát, ugyanis a készülék minden zökkenő nélkül, szinte régi ismerősként tette a dolgát.

A kameraszigeten három darab, egyenként 50 megapixeles kamera helyezkedik el. Nagy örömünkre nem kapunk hangzatos elnevezéseket, és leírni is nehéz számokat a felbontásokról és a zoomértékekről, helyette viszont profin működő, a hétköznapi fotózásra több mint alkalmas rendszert használhatunk.

A főkamera egy f1.9-es rekeszértékkel rendelkező, optikai stabilizátorral ellátott egység, míg a telefotó lencse kétszeres zoomérteket fog át, a nagylátó kamera pedig 115 fokban engedi belátni a teret. Ezek a számok nem a legnagyobbak a piacon, de még így is pazar a képminőség, az élek nem homályosak és a sötétben készült felvételek sem túlságosan zajosak. Nem tudjuk vele Tihanyból lefotózni a Zamárdiban nekünk integető barátunkat, de ez nem is cél – ellenben olyan képeket készíthetünk vele a nyaralásunkról, amiket tíz év múlva is boldogan fogunk nézegetni.

A videófelvételeket akár 8k-ban is rögzíthetjük, de ha nem egy óriáskivetítőre készítünk filmet, akkor a 4k felbontással is kristálytiszta rövidfilmeket fogunk tudni készíteni a kutyánkról vagy magunkról, ahogy épp kedvenc sorozatsztárunk előtt állunk.

A nagy nap

Hamu és Gyémánt

A kamera minden időjárási helyzetben megállta a helyét – felhős és felhők nélküli ég alatt is élettel teli színű képeket rögzített.

Hamu és Gyémánt

A mélységélességet is igazi profihoz méltó módon kezeli a Xiaomi 12 Pro.

Hamu és Gyémánt

Szép, de nem túlzó színek, nagy dinamika, tűéles részletek: ez minden, amire vágyunk, amikor a Balatont fotózzuk.

Hamu és Gyémánt

A telefon dinamikusan kezeli a sötét és a világos témákat is.

Hamu és Gyémánt

Az élességállításra soha nem volt panasz.

Hamu és Gyémánt

Nincs az a ló, ami ne férne bele a nagylátószögű kamera képébe.

Hamu és Gyémánt

Nem próbáltuk ki, hogy milyen víz alatt, de a víz felett pár centivel tökéletes munkát végzett a telefon.

Hamu és Gyémánt

Ahogy a felhők mögött megindult a Nap lefelé, a fények megváltoztak, de a Xiaomi 12 Pro ezt az akadályt is remekül vette: a képek nem szürkültek, a színek továbbra is éltek.

A Xiaomi 12 Pro mobiltelefont a Xiaomi Technology Magyarország bocsátotta a rendelkezésünkre. A fenti képek 100%-ban nyersek, semmilyen szerkesztésen nem estek át.

A figyelmetekbe ajánljuk