Éveket vesz el a magány az életünkből

Éveket vesz el a magány az életünkből

A karanténidőszak pedig csak tetőzte a problémát.

Régóta ismert, hogy a magány szellemileg és fizikailag is káros hatással lehet az emberekre. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a magány nem csupán mentális problémákhoz vezethet, hanem akár olyan betegségek megjelenését is előidézheti, mint a demencia – nem beszélve a depresszióról és az életminőség leromlásáról.

Most egy új tanulmányból kiderül, hogy a magány az időskor folyamán szó szerint éveket vehet el valaki életéből.

A szingapúri Duke-NUS Orvosi Iskola kutatói arra jutottak, hogy azok a 60 éven felüli felnőtteket, akik néha vagy állandóan magányosnak érzik magukat, átlagban 5 évvel korábban halnak meg, mint azok az idősek, akik nem érzik egyedül magukat.

A kutatók kiemelték: 2019 nem csupán a koronavírus megjelenésének időpontja volt, hanem először a történelemben a 30 év feletti felnőttek száma a teljes világpopuláció felét tette ki, ami egy öregedő világ kezdetét is jelenti.

Így pedig az idősek magányossága sem volt még ennyire aktuális, hiszen az ezzel járó egészségügyi problémák közegészügyi kérdéssé válnak a jövőben. Ráadásul a karanténidőszak csak tetőzte a magányt, hiszen hosszú hónapokig rengetegen kényszerültek elzárva lenni a családjuktól.

A Journal of the American Geriatrics Society tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredménye azt mutatta, hogy azok a 60 év felettiek, akik magányosnak mondták magukat három és öt, a 70 év felettiek, három és négy, a 80 év felettiek pedig kettő és három évvel is kevesebbet élhetnek az átlagnál. Ráadásul a megkérdezetteik is ehhez kötötték a jövőbeli egészségük romlását és az egykori hobbik elhanyagolását is.

(Study Finds)


A figyelmetekbe ajánljuk