levegő, ég felhő

Szinte biztos, hogy nem a járványügyi korlátozások miatt tisztult a levegő

Inkább az időjárás természetes változékonysága, mint a koronavírus-járvány során életbe lépő korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai, európai városokban.


A St. Louis-i Washington Egyetem, a Goddard Űrrepülési Központ, a Kaliforniai Műszaki Egyetem és az új-skócai Galhousi Egyetem kutatói műholdas adatokat, földi telepítésű megfigyelő állomásokat és új számítógépes modellezési rendszert alkalmazva alig találtak változást 2020 januárja és áprilisa között a szálló por koncentrációjában az előző évek – 2019 és 2018 – azonos időszakához képest, egyetlen kivételtől eltekintve.

A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban összehasonlítva a szálló por szintjét a három vizsgált év azonos időszakában –amikor a vizsgált térségekben mindenhol egyaránt elrendeltek kijárási korlátozásokat –, nem találtak sok nyilvánvaló jelet a levegő minőségének javulására Észak-Amerikában és Európában.

A legvilágosabb észlelhető jelet a szálló por csökkenésére az Észak-kínai-síkság fölött találtuk, ahol a legszigorúbb kijárási korlátozásokat rendelték el"

– mondta Melanie Hammer, a Washington Egyetem kutatója.

Hogy kiderítsék, valóban a kijárási korlátozások az okai ennek, a kutatócsoport vizsgálatot végzett. Egyik forgatókönyvükben a szennyezőanyag-kibocsátás állandó volt és csupán az időjárás volt egyedül a felelős a szállópor szintjének éves változásáért.

Azt találtuk, hogy ez magyarázatot ad az általunk látott különbségek nagy részére"

– egészítette ki.

Másik forgatókönyvükben csökkentették a közlekedés okozta és ember által előidézett más nitrogén-dioxid-forrásból származó szennyezést, amely tükrözte a kijárási korlátozásokat, amikor kevesebb ember ült gépkocsiba, kevesebb ipari létesítmény működött.

Önmagában ez egyáltalán nem adott magyarázatot. De ha a kettőt vegyítettük, akkor vált érzékelhetővé az Észak-kínai-síkság szembeötlő eredménye"

A kutató szerint ezen kínai térségben azért volt olyan szembeszökő a változás, mert ott igen szennyezett a levegő normális időkben:

Valószínűleg nagyobb csökkenést tapasztalunk egy olyan térségben, ahol magasabb szintről kezd csökkenni a koncentráció

– magyarázta.

Észak-Amerikában és Európában egyébként egyenletesen csökken a szálló por koncentrációja.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk