alvás

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.


Bhramari pranayama légzőgyakorlat

Csukd be a szemed, és lélegezz mélyeket. Takard le a füledet a kezeiddel. A mutatóujjaidat helyezd egy-egy ujjal a szemöldököd fölé, a többi ujjadat pedig a szemed fölé. Ezután gyengéden nyomd meg az orrod oldalát, és összpontosíts a szemöldöködre. Tartsd csukva a szádat, és lassan fújd ki az orrodon a levegőt, miközben az „om" zümmögő hangot adod ki. Ezt a folyamatot megismételheted többször.

Háromrészes légzőgyakorlat

Vegyél egy igazán mély levegőt, majd lélegezd ki teljesen, miközben figyelsz a testedre és annak működésére. Miután ezt párszor megtetted, lassítsd le a kilégzést, hogy kétszer olyan hosszú legyen, mint a belégzés. Egyesek ezt a technikát az egyszerűsége miatt jobban szeretik, mint a többi összetettebb gyakorlatot.

Rekeszizom légzőgyakorlat

Feküdj a hátadra, és vagy hajlítsd be a térded egy párnára, vagy ülj egy székre. Egyik kezedet tedd laposan a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra. Végy lassú, mély lélegzeteket az orrodon keresztül, a mellkasodon lévő kezedet pedig tartsd mozdulatlanul, miközben a hasadon lévő kezed a légzéssel együtt emelkedik és süllyed. Ezután lélegezz lassan. Ez a technika lelassítja a légzést és csökkenti az oxigénszükségletet, mivel erősíti a rekeszizmot.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk