I Think You Should Leave with Tim Robinson

Eljött lassan az év vége, amikor minden egy picit lelassul. Kiváló alkalom rá, hogy bepótoljunk néhány sorozat gyöngyszemet, amiről nem is hallottunk, vagy csak halasztgattuk az elkezdését eddig, de hiba lenne kihagyni, legalább is a kritikusok szerint. A Metacritic kritikai aggregátor alapján megnéztük, melyik 10 sorozat kapta eddig a legpozitívabb kritikákat, hogy megkönnyítsük a dolgodat. Remélhetőleg megtalálod az új kedvenc szériádat a listában!


10. I Think You Should Leave with Tim Robinson

Tim Robinson ideje a Saturday Night Live csapatában igencsak rövid és sikertelen volt. Mindez persze csak a SNL vesztesége, Robinson ugyanis részben anno visszadobott szkeccsekből megcsinálta minden idők egyik legjobb szkeccssorozatát. Idén pedig némi járvány miatti kiamaradás után kaptunk egy újabb évadnyi abszurd humort, ami akárcsak az első esetében, egy halom új mémet szűlt. Néhány poén ugyanis túl jól és viccesen ír le bizonyos élethelyzeteket. A kritikusok se tudtak ellenállni neki. Szóval ha kimaradt, gyorsan pótolható a teljes széria Netflixen a rövid, kevés epizód okán.

9. Hemingway

Ken Burns az egyik legelismertebb dokumentumfilmrendező, jellemzően pedig iszonyat alapos, mély és rettentően hosszú filmeket csinál témáiról. Éppen ezért némelyik filmjét érdemes inkább minisorozatként nézni, ezért is kaphatott szerepet ezen a listán a magára filmként utaló Hemingway, amit sokan tartanak inkább szériának. A PBS is 3, egyenként közel 2 órás epizódban sugározta. Ha egy alapos életrajzot szeretnél kapni az írólegendáról, akkor ez lesz a te filmed a kritikusok szerint. Sajnos csak a PBS weboldalán és csak Amerikából lehet nézni legálisan, de egy VPN extesionnel áthidalható probléma.

8. The Beatles: Get Back

Amikor a The Beatles legutolsó albumát készítette, akkor végig forogtak a kamerák, de végül a nyersanyagokból nem lett semmi. Egészen addig, amíg Peter Jackson fejébe nem vette, hogy fogja az együttes széthullását dokumentáló nyersanyagokat és vág belőlük egy miniszériát, ami bemutatja az együttes alkonyát. Ha intim képet akarunk kapni arról, hogy mindez hogyan is zajlott a színfalak mögött, akkor a kritikusok nem tudják nem ajánlani a 3 epizódos dokuszériát. Ugyanakkor egyelőre csak a nálunk elérhetetlen Disney+-on nézhető legálisan.

7. Muhammad Ali

A már említett Ken Burns amellett, milyen monstre dokumentumfilmeket csinál, idén elképesztően aktív is volt. Ennek köszönhetően két filmnek titulált miniszériával is képviselteti magát a legjobb tévés kritikákat kapott listánkon. Ha Hemmingway élete kevésbé vonz, akkor készített egy 8 órás, nagyon alapos minisorozatot Muhammad Aliról is, aki nem csak egy sportlegenda volt, hanem kifejezetten hangos és bátor aktivista is. Ugyanakkor akárcsak másik munkája esetében, ezt is csak a PBS weboldalán tudjuk megnézni, mindenféle trükközéssel.

6. Félig üres

Három év kihagyás után tavaly visszatért Larry David zsémbes vénemberkedni a Félig üres című sorozatával, az idei, immáron 11. évada pedig pont annyira levette a lábáról a kritikusokat, hogy az év egyik legjobb kritikáit kapta az új évad. Pedig a recept változatlan, Larry egy mogorva vénember, aki folyton kellemetlen szituációkban találja magát, amiket gyakran pont ő okoz magának az antiszociális viselkedésével. Ráadásul mivel az HBO Maxra érkezett, ezért vélhetően elérhető HBO Gon is, jövő év elején viszont úgyis érkezik Magyarországra is az HBO Max, hogy leváltsa előbbit. Legkésőbb akkor majd tudjuk pótolni a legújabb felvonást.

5. Last Chance U: Basketball

A Last Chance U egy 5 évadot megélt dokumentumszéria volt, ami egy amerikai ifi focicsapat mindennapjaiba vezetett be minket. Elkísérte a fiatal sportolókat az iskolába és a pályára egyaránt, bemutatva, milyen is lehet ilyen fiatalon sportolónak lenni. Idén aztán érkezett egy spinoff is, amiben egy egész szezonnyi ifi kosárlabdabajnokság mindennapjaiba tekinthetünk be belső szemlélőként, a kritikusok szerint fantasztikusan. Nem szükséges látni hozzá az anyaszériát, de ha szeretnénk, mindkettő fent van a Netflixen.

4. Ez bűn

A máris több díjat begyűjtő Ez bűn egy 5 epizódos miniszéria, ami 5 meleg barátról szól a 80-as évek Nagy-Britanniájában, akik felköltöznek Londonba, az életük pedig örökre megváltozik az AIDS-krízisnek köszönhetően. Író-rendezője pedig az a Russell T. Davies, aki feltámasztotta vezető íróként a Doctor Whot, hamarosan pedig újra ő lesz a sorozat showrunnere. A széria számtalan dícséretet kapott a kritikusoktól drámában nagyon erős, a betegséget igen jól bemutató epizódjaiért. Ha eddig kimaradt a hype körülötte, HBO Gon, illetve hamarosan HBO Maxon is pótolhatjuk.

3. Utódlás

Az HBO vicces szatírájában egy nagyon gazdag diszfunkcionális család történetét követhetjük végig, aminek tagjai mind szórakoztató rohadékok, akik már rég elvesztették a kapcsolatot azzal a világgal, amiben az átlagember él. Már eddig is elhalmozták díjakkal, továbbá átvette olyan szempontból a Trónok harca szerepét az Egyesült Államokban, hogy minden héten mindenki az új epizódról beszél. Szóval ha eddig elkerült a hype, akkor a kritikusok a 3. évadot is ugyanolyan melegen ajánlják, mint az eddigieket. Ráadásul fent van az egész HBO Gon, hamarosan pedig HBO Maxon.

2. The Underground Railroad

A Holdfény Oscar-díjas rendezője, Barry Jenkins mielőtt elmerülne a CGI Oroszlánkirály előzményfilmjében, az Amazon jóvoltából még készített egy 10 epizódos miniszériát. Ahogy pedig eddig a rendező összes munkájáért, ezért is teljesen odavoltak a kritikusok. A széria Colson Whitehead regényének adaptációja és két szökött rabszolgáról szól, akik megszöknek az ültetvényről, nyomukban viszont egy fejvadász próbálja utolérni és visszavinni őket. A teljes, kerek lezárású sorozatot pótolhatjuk az Amazon Prime-on.

1. Hétköznapi vámpírok - A sorozat

Ugyanakkor a kritikusok által a leginkább felmagasztalt sorozat idén nem egy súlyos dráma volt, hanem egy jó értelemben vett bugyuta vígjátéksorozat. A Jojo nyuszival Oscart nyerő Taika Waitit még 2014-ben rendezte a Hétköznapi vámpírok című filmjét, ami egy áldokumentumfilm volt együtt élő vámpírok mindennapjairól. 5 évvel később pedig sorozatként folytatódott, noha új szereplőkkel, de az alapkoncepciót megtarta. Az idén pedig már 3. évadával előrukkoló széria pedig a visszajelzések alapján egyre jobb, simán hozva az eredeti film szintjét, sőt helyenként túl is szárnyalja azt. Az HBO Gon, továbbá hamarosan az HBO Maxon pedig pótolhatjuk is!


A figyelmetekbe ajánljuk