Egy részlet a Felhőatlasz című filmből.
Warner Bros.

Négy tökéletes sci-fi, ha már nagyon várod az új Mátrix-filmet

Decemberben megérkezik a mozikba a legújabb Mátrix-film (Mátrix: Feltámadások), emiatt a Wachowski-testvérek univerzuma ismét a filmrajongók érdeklődésének középpontjába került. Ennek apropóján az alábbi cikkben négy olyan filmet gyűjtöttünk össze, amit mindenképp látnod kell, ha szereted a Mátrixot.


12 majom

Terry Gilliam Wachowskiékhoz hasonlóan a vizuális történetmesélés mestere. Az 1995-ös 12 majom című sci-fi thrillere egy posztapokaliptikus világban játszódik, amely nagyon hasonlít a Mátrixéhoz. Gilliam türelmes tempóban tárja fel a film világát, miközben a főhős, James Cole (Bruce Willis) egy ismeretlen környezetbe kerül.

Cole-t fogolyként tartják fogva 2035-ben egy földalatti létesítményben, az emberiség pedig 1996 óta kihaló félben van, mivel a Tizenkét Majom Hadserege nevű radikális csoport halálos vírust szabadított el világszerte. De ez még csak a gondok kezdete, amelyek jelentősen fokozódnak, amikor Cole-t visszaküldik az időben, annak érdekében, hogy tárja fel a járvány eredetét.

Felhőatlasz

David Mitchell 2004-es Felhőatlasz című regényének sztorija elég bonyolultnak számít, de ettől függetlenül egyáltalán nem tartották megfilmesíthetetlennek, így természetesen Wachowskiék meg is próbálkoztak az adaptációval.

A 2012-es mozi elképesztő képzelőerővel bír, Roger Ebert szerint „a valaha készült egyik legambiciózusabb film", és maguk Wachowskiék is Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című művéhez hasonlították az alkotást. A Felhőatlasz többszöri megtekintést igényel, és megköveteli, hogy az ember egyszerre figyeljen a cselekményre és a vizuális látványra.

A film hat idősíkban bontakozik ki, és az 1849-ben a Csendes-óceáni szigeteken, 1936-ban Cambridge-ben és Edinburgh-ban, 1973-ban San Franciscóban, 2012-ben Londonban, 2144-ben Neo Szöulban és 2321-ben egy titokzatos posztapokaliptikus szigeten zajló eseményeket követi nyomon. Az eltérő idősíkokban játszódó történetekben ugyanazok a színészek játszanak, bemutatva a különböző korszakokban kialakuló kapcsolatokat. Apropó színészek, a film elképesztően erős szereplőgárdával büszkélkedhet, amelyben helyet foglal többek között Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Hugo Weawing és Susan Sarandon is.

A forrás

A Mátrixhoz hasonlóan, Darren Aronofsky 2006-os sci-fi fantasy eposza, A forrás sem csupán a látványvilága miatt lenyűgöző, hanem egy komoly érzelmi szállal is rendelkezik.

A film Thomas Creo (Hugh Jackman) tudóst követi, aki a történelemben visszatérő minták után kutat, ám tehetetlenül nézi végig, ahogy felesége, Izzi (Rachel Weisz) agydaganatban haldoklik. Creo egy dél-amerikai fa eredetét vizsgálja, amely állítólag életmeghosszabbító képességekkel rendelkezik, a film pedig a 16. század és a távoli jövő eseményeit vizsgálja.

A. I. Mesterséges értelem

Steven Spielberg gyakran foglalkozik az elveszett családok és az elhagyott gyermekek témájával, a 2001-es A. I. Mesterséges értelem pedig egy olyan futurisztikus világban játszódik, amely túlságosan is a technológiára támaszkodik, akárcsak a Mátrix.

Stanley Kubrick dolgozta ki a film eredeti koncepcióját, de a legendás direktor 1999-es tragikus halála után Spielbergnek kellett átvennie az irányítást.

A végeredményen mindkét rendező keze nyoma meglátszik. Spielberg szívhez szólóbb sci-fi filmjeihez képest, az A.I. kifejezetten lesújtónak számít. A történet egy robotgyerekre (Haley Joel Osment) fókuszál, aki kétségbeesetten küzd a családja elfogadásáért, de megtagadják tőle azt a fajta szeretetet, amire vágyik.


Forrás: Slash Film

A figyelmetekbe ajánljuk