Meglepő, melyik városban a legdrágább az élet külföldiként

Asgabat

Meglepő, melyik városban a legdrágább az élet külföldiként

A legélhetőbb és élhetetlenebb városok után most egy újabb rangsor jelent meg, amely a legdrágább nagyvárosokat listázza, amely az ott dolgozó külföldiek megélhetési költségeit veszi figyelembe.

A Mercer amerikai vagyonkezelő által évről évre elkészített összesítésben nagyjából 200 tételt, köztük a lakhatás, a közlekedés, a szabadidő eltöltése, az étkezés költségeit vettek figyelembe a lista összeállításakor.

Meglepetésnek is mondható, hogy nem egy jól ismert nagyváros végzett az első helyen. Ugyan tavaly még Hongkong állt az élen, idén visszacsúszott a második helyre.

Az elsőséget az egykori szovjet tagköztársaság, Türkmenisztán fővárosa, Asgabat szerezte meg.

A Mercer elemzői a helycserét többek között a 11 százalékos türkmén inflációval magyarázták, ami azért okoz gondot az ott élő külföldieknek, mert az országban a helyi fizetőeszköz a meghatározó a számlák kiegyenlítésekor – írja a Haszon Magazin.

A város egyébként 8 éve bekerült Guinness Rekordok Könyvébe: itt található a legtöbb fehér márvánnyal borított épület.

Természetesen a rangsort nagyban befolyásolta a pandémia is. A korlátozások eltérőek voltak egyes országokban, ami pedig jelentősen befolyásolta a munkavégzéssel, fogyasztással járó kiadások alakulását is.

A legnagyobbat Libanon fővárosa, Bejrút drágult: egy évvel korábban még a 45. helyen állt, idén már a harmadikon. A negyedik helyen Tokió, majd a svájci Zürich. Budapest a 170.-ről a 162. pozícióba ugrott. A listát a kirgiz főváros, Biskek zárja (209. hely)

A világ legdrágább városai 2021-ben

1. Asgabat (Türkmenisztán)

2. Hongkong (Kína)

3. Bejrút (Libanon)

4. Tokió (Japán)

5. Zürich (Svájc)

6. Sanghaj (Kína)

7. Szingapúr (Szingapúr)

8. Genf (Svájc)

9. Peking (Kína)

10. Bern (Svájc)


A figyelmetekbe ajánljuk