Látványos dizájnmúzeum nyílt Sencsenben

Lenyűgöző kortárs épületet kapott a Hong Kong melletti kínai metropolisz vadonatúj művészeti negyedének dizájnmúzeuma.


Léteznek olyan múzeumok, melyek gyűjteménye óriási értéket képvisel, az azt befogadó épület viszont nem bír művészeti értékkel. És vannak azok a helyek, melyek már a külsejükkel turisták millióit vonzzák minden évben – gondoljunk csak Frank Lloyd Wright New York-i Guggenheimjére, Frank Gehry bilbaói Guggenheimjére, a Louvre üvegpiramisára vagy a mexikói Soumaya Múzeumra. Ez utóbbihoz szeretne tartozni Sencsen legújabb intézménye.

Megnyitotta kapuit az ország első dizájnmúzeuma

Bár a művészeti- és dizájnszcéna nagyobb részben 2020-ban téli álmot kényszerül aludni, ez nem azt jelenti, hogy teljesen megállt az élet. A kínai Sencsen például egy látványos épületben az iADC Design Museum nyitotta meg kapuit, mely az ország első dizájnmúzeuma.

Művészeti negyed a korábban kihasználatlan területen

Fotó: Arch Exist

A gombamód növekvő, tizenkétmilliós metropolisznak ez a része egészen az utóbbi évekig hasznosítatlan volt, így központi döntés alapján művészeti negyedet kezdtek építeni belőle. Azóta már iskolákat, galériákat nyitottak, hogy elősegítsék az itteni közösségi élet kialakulását, a legfontosabb és leglátványosabb elem azonban az új múzeum.

A dobozszerű építményt elemelték a földtől, lebegő hatást keltve ezzel, és egyben hívogatóan kinyitva a teret az utcaszint felé. A homlokzatot jelentő fehér téglalapok mintha lehámlanának az épületről, ezzel is a belső közösségi térre hívva fel a figyelmet.

Forrás: Designboom

A figyelmetekbe ajánljuk