Idegen élet virágozhat a nagy "Hycean" exobolygókon
aerial photography of sea of clouds

Idegen élet virágozhat a nagy "Hycean" exobolygókon

A Hycean típusú bolygók akár 2,5-szer nagyobbak lehetnek a Földnél, emellett óceánokkal és hidrogénben gazdag légkörrel rendelkeznek.


Egy új tanulmány szerint az idegen életet keresőknek egy kicsit szélesítenie kellene a látókörét – írja a Space.com

A tudósok eddig nagyrészt a Földhöz hasonló bolygókra összpontosítottak - ami ésszerű kiindulópont, tekintve, hogy a mi sziklás, vízzel borított világunk az egyetlen, amelyről tudjuk, hogy élet található rajta.

A világegyetem azonban bolygók sokféleségében bővelkedik, amelyek közül néhány annak ellenére is lakható lehet, hogy határozottan nem hasonlít a Földhöz.

A tanulmányban a kutatók az idegen világok egyik ilyen osztályát azonosítják - a "Hycean" bolygókat, amelyek akár 2,5-szer nagyobbak a Földnél, hidrogénben gazdag légkörük alatt hatalmas folyékony vízzel teli óceánok találhatók. Úgy tűnik, hogy a Hycean bolygók hihetetlenül gyakoriak a Tejútrendszer galaxisában és a kutató csoport tagjai szerint ezek a planéták a Föld legzordabb környezetében élő "extremofilokhoz" hasonló mikrobiális életnek adhatnak otthont.

A Hycean bolygók teljesen új utat nyitnak meg a Földön kívüli élet keresésében

- mondta Nikku Madhusudhan, az angliai Cambridge-i Egyetem Csillagászati Intézetének vezető szerzője.

Művészi illusztráció egy potenciálisan lakható "Hycean" exobolygó tengeréből nyíló kilátásról.

Amanda Smith, Nikku Madhusudhan

A Hycean világok mérete hasonló a sziklás "szuperföldekhez" és a gáznemű "mini-Neptunuszokhoz", a galaxisban található két leggyakoribb exobolygótípushoz. A hyceánok emellett igen változatosak is.

Néhányuk olyan közel kering a csillagukhoz, hogy árapály-zárlatban vannak és az egyik oldaluk forró-napos, a másik pedig örökké sötét és hideg. Némelyek pedig nagyon messze keringenek és nagyon kevés csillagsugárzást kapnak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az élet még ilyen szélsőséges hidegben is létezhet - például a szökőárral bezárt világok éjszakai vizeiben.

A Hyceanok lehetséges életformáinak kutatása hamarosan megkezdődhet. Madhusudhan és kollégái számos olyan hyceáni világot azonosítottak, amelyek légkörét olyan új generációs obszervatóriumok vizsgálhatják, mint a NASA 9,8 milliárd dolláros James Webb űrteleszkópja, amelyet a tervek szerint még idén elindítanak. Ezek a potenciális célpontok kis, halvány vörös törpecsillagok körül keringenek a Földtől 35 és 150 fényév közötti távolságban.

A bioszignatúra észlelése átalakítaná az univerzumban lévő életről alkotott elképzeléseinket. Nyitottnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy hol és milyen formában keressünk új életformákat, mivel a természet továbbra is gyakran elképzelhetetlen módon lep meg minket
-mondta Madhusudhan

A figyelmetekbe ajánljuk