Egy lábnyom a homokban.

Az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkban talált lábnyomok az emberi jelenlét legkorábbi egyértelmű bizonyítékai az amerikai kontinensen, amelyek betekintést nyújtanak a 23 ezer évvel ezelőtti életbe.


A lábnyomok puha iszapban keletkeztek egy sekély tó peremén, amely ma az Alkali Flat, a White Sands-i nagy playa (nagy part) részét képezi. A U.S. Geological Survey kutatói a lábnyomok feletti és alatti magrétegek radiokarbonos kormeghatározásával vizsgálták ezeket a mintákat. A különböző korú nyomok legalább két évezredes emberi jelenlétet igazolnak, a legrégebbi leletek körülbelül 23 ezer évvel ezelőttről származnak, ami megfelel az utolsó jégkorszak csúcspontjának, így ezek a legrégebbi ismert emberi lábnyomok az amerikai kontinensen – írja a Phys.org.

A Science című tudományos folyóiratban szeptember 24-én közzétett kutatást a Cornell Egyetem, a Bournemouthi Egyetem, a Nemzeti Park Szolgálat, az Amerikai Földtani Intézet és az Arizonai Egyetem tudósai végezték. A White Sands-i nyomokra először David Bustos, a park erőforrás-menedzsere lett figyelmes. A helyszíni vizsgálatot Thomas Urban, a Művészeti és Tudományos Főiskola kutatója és a Cornell Tree Ring Laboratory munkatársa vezényelte.

A roncsolásmentes technológiával történő észlelés és képalkotás nagymértékben kibővítette kapacitásunkat, hogy ezeket a figyelemre méltó lábnyomokat tágabb összefüggéseikben tanulmányozhassuk" - mondta Urban. "Most már egyedülálló ablakunk van az észak-amerikai pleisztocén kori életre, és ez az új tanulmány az első egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ember tartósan jelen volt Amerikában több ezer évvel korábban, mint azt a legtöbb régész valószínűnek tartotta

-mondta.

A lábnyomok érdekes történetet mesélnek arról, hogy milyen volt az élet ebben az időben - mondják a kutatók. Méretükből ítélve a nyomokat főként tinédzserek és fiatalabb gyerekek hagyták hátra, alkalmanként egy-egy felnőtt is előfordult, de állatnyomokat - mamut, óriás földi lajhár, rémfarkasok és madarak - is találtak itt.

Az emberek és állatok együttélését láthatjuk a lelőhely egészén, és azzal, hogy pontosan tudjuk datálni ezeket a lábnyomokat, nagyobb képet alkotunk a tájról

- mondta Sally Reynolds, a Bournemouthi Egyetem társszerzője.

A hagyományos régészet a csontok és szerszámok felfedezésére támaszkodik, de ezek értelmezése gyakran nehézségekbe ütközik. Az emberi lábnyomok egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak a jelenlétről és a viselkedésről is. Korábban úgy gondolták, hogy az emberek 16 ezer évvel ezelőtt, az észak-amerikai jégtakarók olvadása után érkeztek Amerikába, ami megnyitotta a vándorlási útvonalakat. A lábnyomok azonban azt mutatják, hogy az emberek sokkal korábban vándoroltak be a kontinensre.

A figyelmetekbe ajánljuk