kutya koronavírus

A kutyák egy PCR-teszt pontosságával megegyezően szagolják ki a koronavírust

Sok Covid-gyorstesztnél (LFT) pedig pontosabban is észlelik a koronavírus-fertőzést.

Márciusban már kiderült, hogy csaknem 95 százalékos pontossággal szimatolják ki a koronavírussal való fertőzöttséget az emberi izzadságból Thaiföldön betanított labrador retrieverek, de most egy sokkal átfogóbb kutatás is született a francia állatorvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által.

A márciusban és áprilisban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

Ráadásul a kutyák 91 százalékos hatékonysággal észlelték azt is, ha nem volt vírusfertőzött az egyén.

Kutatók a közelmúltban 64 tanulmány felülvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki.

„Ezek csodálatos eredmények, hasonlóak a PCR-tesztek eredményeihez"

– idézte az MTI Jean-Marc Tréluyer professzort, aki az AFP francia hírügynökségnek számolt be az eredményekről.

A kutyák ugyan nem válthatják fel a PCR-teszteket, de segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok és koncerthelyszínek.

Vizsgálatukba a francia kutatók kilenc kutyát vontak be, és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát – a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon –, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban. A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel.

A kutyák a PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

Más országokban – Ausztráliában, Németországban és Nagy-Britanniában – is folynak hasonló vizsgálatok, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig tavaly óta a repülőtereken próbálják ki a kutyák ezen képességeit.


A figyelmetekbe ajánljuk