Két kutya
Egy nemrégiben végzett fMRI-vizsgálat arra a kérdésre kereste a választ, hogy a kutyák vajon képesek-e különbséget a számukra ismerős és ismeretlen nyelvek között, valamint a természetes és természetellenes beszéd között. Az eredményekből kiderült, hogy a kutyák az „anyanyelvi” és idegen nyelvi szavakat az agy különböző részein érzékeli, ami arra utal, hogy képesek a különbségtételre.


Azon túl, hogy képesek megtanulni az emberek által kimondott 165 szót, a kutyák agyuknak több olyan részét is használják, amelyek – az idegrendszeri képalkotó kutatások a hangszínnel és a szókinccsel összefüggésben – képesek értelmezni hangunk jelentését és érzelmeit.

De mit is jelent ez valójában? Leginkább azt, hogy kedvenc négylábúink képesek megkülönböztetni a valódi beszédet a halandzsától, valamint a gazdájuk által beszélt nyelvet az idegen nyelvtől – írja a BigThink.

A NeuroImage című folyóiratban megjelent tanulmány célja az volt, hogy megmérjék a család kutyáinak agyi aktivitását, miközben két különböző nyelvet, valamint értelmetlen beszédet hallottak. Ehhez a kutatók 18 különböző fajtájú kutyát képeztek ki arra, hogy mozdulatlanul maradjanak egy fMRI-készülékben, miközben nőnemű beszélők hangosan felolvastak részleteket A kis herceg című francia novellából.

A beszélők két hasonló hangú nő volt, akik közül az egyik spanyolul, a másik magyarul beszélt. Azért erre a kettőre esett a választás, mert ezeknek a nyelveknek a hangsúlymintái különbözőek, ritmikailag viszont hasonlóak. Amikor a kutyák a számukra ismerős, vagyis a gazdáik által beszélt nyelvet hallották, akkor olyan agyi aktivitást mutattak, mely egyértelműen különbözött az idegen nyelv hallattán produkálttól.

A jelen tanulmány az első bizonyíték arra, hogy egy nem emberi fajban két nyelvre vonatkozóan különálló agyi aktivitási mintázatokat találtunk

– olvasható a tanulmányban.

A kutyák a valódi és az értelmetlen beszédet is képesek megkülönböztetni egymástól. Amikor a kutatók a beszélők által felolvasott szövegek hangfelvételeinek halandzsaverzióját játszották le nekik, akkor az fMRI különböző mintázatokat mutatott a kétoldali, közel primer hallókéreg régiókban, miközben természetes és nem természetes beszédklipeket hallgattak.

A tanulmányból kiderül, hogy az sem számított, hogy hogy az összekevert klipek eredeti nyelve milyen volt; a kutyák mindkét esetben felismerték a nem természetes beszédet.

A figyelmetekbe ajánljuk