Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák összehangolják a viselkedésüket a gyerekekkel

Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák összehangolják a viselkedésüket a gyerekekkel

Négylábú kedvenceink alapos figyelmet fordítanak a gyerekekre.

A kutyák összehangolják a viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, de nem annyira, mint a felnőttekkel - állapították meg az Oregoni Állami Egyetem kutatói.

„Jó hír, hogy a tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre. Reagálnak rájuk és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének"

– tette hozzá Monique Udellt a kutatás vezetője.

A szakértő szerint ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőttkorú gazdáikkal, ami azt jelentheti, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, mégis vannak olyan apró különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.

Az Animal Cognition című folyóiratban megjelent tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel.

A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy teremben, amelynek a padlóját jelölések borították, eközben pedig kutyáik póráz nélkül voltak.

A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.


Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk