Zelda Fitzgerald.
Getty Images

A megtört lelkű múzsa – 6 tény Zelda Fitzgeraldról

Zelda Fitzgerald a 20. század egyik legizgalmasabb karaktere volt, a különböző furcsaságairól, és az F. Scott Fitzgeralddal való házasságáról a mai napig számos pletyka kering. A mendemondák helyett azonban érdemes a konkrétumokra koncentrálni, ennek okán pedig az alábbi cikkben hat érdekes tényt mutatunk be Zelda Fitzgeraldról.


1. Zelda Fitzgerald családtagjai befolyásos emberek voltak

Zelda Sayre az alabamai Montgomeryben született 1900-ban. Apja, Anthony Dickinson Sayre többek között ügyvédként, Alabama állam törvényhozásának képviselőjeként, állami szenátorként, városi bíróként és Alabama legfelsőbb bíróságának bírájaként is dolgozott. Emellett Zelda dédnagybátyja és nagyapja is az Egyesült Államok szenátusában szolgált.

2. Nehezen kezelhető gyerek volt

Getty Images

A középiskolában Zelda dohányzott, alkoholt ivott, és kiosont a szülői házból, hogy fiúkkal töltse az idejét. Barátai rettenthetetlennek, vakmerőnek és figyelemfelkeltőnek nevezték.

Később, amikor férjével New Yorkban élt, kicsapongó viselkedése – például az, hogy teljesen felöltözve ugrott bele a szökőkútba – az 1920-as évek szimbólumává vált.

Ez is érdekelhet: Hemingway és a spanyolnátha kapcsolata

3. Hivatásos balerinának készült

Zelda már gyerekkorában balettórákat vett, de a tánc iránti érdeklődése a húszas évei végén újra lángra kapott, amikor férjével, F. Scott Fitzgeralddal Franciaországban élt. Abban a reményben, hogy hivatásos balerina lesz, Párizsban balettórákat vett egy Lubov Egorova nevű orosz táncosnőtől. Zelda néhány évig megszállottan edzett, egész nap gyakorolt, ám a táncos álmai véget értek, amikor 1930-ban idegösszeomlást kapott.

4. F. Scott Fitzgeralddal való házassága viharos volt

Getty Images

Zelda 1918-ban, mindössze 17 évesen, egy country klub táncmulatságán ismerkedett meg leendő férjével, aki akkoriban a közeli Fort Sheridanben szolgált katonatisztként. Fitzgerald szerint a lány egy balett-szóló előadása közben keltette fel a figyelmét, de Zelda kezdetben nem érdeklődött iránta: csak 1920 áprilisában házasodtak össze, miután megjelent Scott első könyve, Az Édentől messze. 1921-ben pedig kislányuk született.

Házasságuk állítólag kifejezetten viharos volt, ugyanis a frigy tele volt alkoholizmussal, kölcsönös hűtlenséggel és féltékenységgel. Zelda azzal vádolta a férjét, hogy kapcsolata van barátjával és írótársával, Ernest Hemingwayjel, és a nőt a házasságuk során idegösszeomlások gyötörték. Bár soha nem váltak el, a házaspár elhidegült egymástól, F. Scott pedig 1940-ben meghalt.

5. A házastársak plágiummal vádolták egymást

Scott néhány karakterét Zeldáról mintázta, és a vele való interakcióit és tapasztalatait adaptálta a különböző regényeiben. Szó szerint lemásolta Zelda naplójegyzeteinek fejezeteit is, és azokat tette bele a könyveibe, elmosva ezzel a fikció és a valóság közötti határt.

A The New York Tribune számára írt kritikájában Zelda kigúnyolta a férjét, mondván, hogy „úgy tűnik, azt hiszi, hogy a plagizálás otthon kezdődik".

A másik oldalon Scott elutasította és aláásta felesége irodalmi ambícióit. Kritizálta Save Me The Waltz című regényét, Zelda egyetlen publikált művét, azzal vádolva, hogy önéletrajzi részleteket használt fel a mindennapjaikból.

6. Az írás és a festészet segített neki kezelni a mentális problémáit

Getty Images

Az 1930-as és 1940-es évek során Zelda többször megfordult különböző elmegyógyintézetekben. Bár skizofréniát diagnosztizáltak nála, a depresszió és a mánia közötti ingadozásai miatt ma valószínűleg bipolárisnak minősítenék. A kórházakban töltött idő alatt Zelda írással és festészettel tartotta szinten magát. Dolgozott a második irodalmi művén, és különböző jeleneteket festett meg az Alice Csodaországban című regényből, a Bibliából és olyan New York-i helyszíneket rajzolt le, mint a Times Square, a Washington Square Park és a Brooklyn-híd.

Forrás: Mental Floss

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk