Woodstock 1969

Csoda, hogy nem fulladt káoszba – 55 éve rendezték meg a Woodstock fesztivált

55 éve rendezték meg az azóta is megismételhetetlen és egyedülálló hangulatú zenei fesztivált, a legendás Woodstockot. A szervezők valószínűleg nem is sejtették, hogy hirtelen fellángolásból született ötletük örökké beírja magát a történelembe. Hiányossága és megfelelő előkészületek ellenére jelenleg is az egyik legismertebb fesztiválként tartjuk számon, ahol már az első nap kaotikussá váltak az események, a kerítés pedig még az utolsó napra sem készült el teljesen.


A vietnámi háború idején az egész világot átjárta a bizonytalanság, az emberek feszültté váltak, hiszen a megosztó politika egyre inkább széthúzta a társadalmat. A békét követelő fiatalok azonban nem vágytak másra, csak nyugalomra, szeretetre és egymás iránti tiszteletre. Ők voltak azok, akik rájöttek, hogy háború, fegyverek és erőszak nélkül is lehet változást elérni a világban.

Woodstock 1969

Fotó: Archive Photos/Getty Images

1969-ben négy amerikai fiatal, John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld és Michael Lang szerettek volna tenni valamit annak érdekében, hogy legalább egy kis időre feloldják a társadalmi feszültséget, ahogy befektetési lehetőséget is kerestek, így jutott eszükbe egy zenei fesztivál ötlete. Lang egy évvel korábban már szervezett egyet Miamiban, Kornfeld pedig a Capitol Records lemezkiadó alelnöke volt. Roberts és Rosenman New York-i vállalkozók voltak, hozzájuk tartozott egy lemezstúdió is. Így szinte minden adott volt ahhoz, hogy megalkossanak egy többnapos koncertsorozatot, amelyről akkor még nem is sejtették, hogy a világ egyik legmeghatározóbb kulturális eseménye lesz.

A négy barát megalapította a Woodstock Ventures vállalatot. Sokan nem tudják, ám a fesztiválnak eleinte több neve is volt: Bethel Rock Fesztivál, Aquarian Zenei Fesztivál, de végül a Woodstock zenei és művészeti vásár név mellett döntöttek.

Eredetileg itt is szerették volna tartani a fesztivált, ám a helyi hatóságok nem egyeztek bele, így kénytelenek voltak más helyszín után nézni. Mindössze egy hónappal a kihirdetett dátum előtt sikerült véglegesíteni a helyszínt, melyet Bethel városában találtak megfelelőnek, ahol Max Yasgur, egy helyi farmer felajánlotta, hogy kiadja telkét, hogy ott tartsák meg a fesztivált.

Káosz a szervezésben és biztonsági problémák

Woodstock 1969

Fotó: Owen Franken/Getty images

Az első híres zenekar, amely elfogadta a meghívásukat, a Creedence Clearwater Revival volt, ezután már könnyebben tudták a fesztiválra elcsábítani a nagynevű előadókat. Miután a helyszínt és a fellépőket leszervezték, nehezen birkóztak meg a logisztikai és biztonsági kérdésekkel. Még napokkal az augusztus 13-i kezdés előtt sem üzemeltek még a jegypénztárok, ahogy a kerítés sem épült fel. Mivel korábban híre ment a fesztiválnak, egyre többen jelentek meg a még félkész állapotban lévő területen, hogy megnézzék, mi is történik. A megfelelő biztonsági ellenőrzések hiányában gyakorlatilag akárki beléphetett anélkül, hogy jegyet váltott volna. Így amellett, hogy pillanatok alatt nagyjából több százezres tömeg gyűlt össze, a fesztivált kénytelenek voltak ingyenessé tenni. Lang egy interjúban elmondta, hogy nem igazán volt választásuk, hiszen ha már ennyi ember megjelent a fesztiválon, kénytelenek voltak priorizálni és a jegyszedés és kerítés helyett arra fókuszáltak, hogy az ott tartózkodó bulizók számára legyen élelem, víz és természetesen show.

A fesztiválon természetesen jelen voltak orvosok, mentősök és ápolók, akik ellátták a sérüléseket. A beszámolók alapján főként ételmérgezés vagy mezítláb okozta sérülés miatt látogatták a medikus sátrat. A hírek szerint összesen nyolc nő elvetélt a koncertek alatt, valamint két haláleset is történt: egy tinédzsert elütött egy traktor, egy másik személy halálát kábítószer okozta. A csodával határos módon tömegbaleset nem történt, pedig könnyen megeshetett volna, hiszen a visszaemlékezések szerint nagyjából egy tucat rendőr vigyázott félmillió fesztiválozóra. Olyan zenészek léptek fel, mint például Janis Joplin, Santana, Sly and the Family Stone vagy Jimi Hendrix. A háromnapos koncertsorozat során összesen 32 előadó lépett fel, köztük helyi és világsztárok is. A négy szervező állítólag több mint egymillió dollár veszteséggel zárta az eseményt.

Woodstock 1969

Fotó: Owen Franken/Getty images)

A Woodstock közönsége diverz volt, ám a cél közösnek számított: az emberek szerettek volna kiszakadni a való életből. A rossz idő okozta sár, a kevés étel, víz és tisztálkodási lehetőségek ellenére is harmonikus, békés hangulat uralkodott, néhányak szerint azonban a fizikai erőszak és a rombolás hiánya inkább a bulizók által elfogyasztott kábítószer mennyiségének tudható be, míg van aki úgy véli, az emberek egyszerűen csak szeretetteljesebbek voltak.

Az 1969-es Woodstock egyedülálló hangulatát soha nem lehetett megismételni, főként mivel pár évvel később leáldozóba került a hippimozgalom. Az első Woodstock spirituálisan a háború elleni mozgalom szimbóluma lett, a 94-es utódja már partnerségi viszonyban állt a Greenpeace-szel és ellenezte a kapitalizmust. Olyan hírességek léptek fel a színpadon, mint Bob Dylan, a Metalica, a Nine Inch Nails, a sárral megdobált Green Day vagy éppen Aerosmith. Érdekesség, hogy ekkor még tökéletesen megfértek egymás mellett az idősebb és fiatalabb generációk is, hiszen a zenei műfajok nagyon változatosak voltak. Sokan amiatt kritizálták a második felvonást, mert szerintük pénzorientált lett.

A harmadik, egyben utolsó Woodstockot kár volt megrendezni 1999-ben. Már nyoma sem volt a hippiknek, sem pedig a békésen bulizni vágyóknak, ahogy az igények és a szórakozási mód is teljesen megváltozott. Egy teljes generációváltás történt, amit a fellépők listája is fémjelez olyan húzónevekkel, mint a Korn, Limp Bizkit vagy a Bush. A fesztivál a rossz és igénytelen szervezése miatt tönkrementek a mosdók és fürdők, a tömeg pedig óriási volt. A hőség és a vízhiány miatt rombolni és gyújtogatni kezdtek a fesztiválozók, gyakorlatilag szétverték az egész berendezést.

(Források: History, Woodstock, UCF Today)

A figyelmetekbe ajánljuk