patkányok

A remete és a patkányok – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

A viktoriánus korszakot sokan unalmasnak és puritánnak képzelik, azonban rengeteg furcsa és hátborzongató hírrel borzolták fel a 19. századi olvasók kedélyeit. Cikksorozatunk harmadik része következik.

A remete, akit patkányai védtek (1879)

1879 januárjában egy Joseph Mason nevű idős férfit vád alá helyeztek, amiért nem tartotta el feleségét, és az Aberystwyth Union Workhouse-ban hagyta őt. Ám később kiderült, hogy a férfi már jóval korábban elhagyta az asszonyt, és remete lett a hegyekben, kilométerekkel odébb a goginani ólombányák fölött.

Miután a munkásotthon fellebbezett a Llanbadarn Fawr-i kispolgári ülésen, egy Jones nevű tisztet küldtek ki a 70 éves Mason felkutatására, aki egykor cipészként dolgozott. Goginanban a hegyekben élő emberek Mason lakhelye felé irányították Jonest, messze a régi bányák és a falu mögött. Hosszas keresgélés után pedig megtalálta a remetét, aki igencsak nyomorúságos állapotban élte mindennapjait.

Cikkünk első rész: A kutyaarcú ember – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

Bár a helyiek figyelmeztették Jonest, hogy ne közelítsen a dühös, kiszámíthatatlan férfihez, ő ennek ellenére bátran kinyitotta az ajtót. Körülnézve a komor, kivilágítatlan belső térben, egy halom gyepet látott a padlón, valamint néhány rongyot, amelyek Mason számára ágyként szolgáltak. Az egyik sarokban éppen csak ki tudta venni a baljós tekintetű, görnyedt öreg remetét, aki meredten figyelte.

De volt ott még valami más is. Egy seregnyi patkány szaladgált fel-alá. Jones a lábával próbálta elijeszteni a rágcsálókat, de azok meglepő módon rátámadtak. Felugrottak rá és megharapták. Nem meglepő, hogy ezek utéán a tiszt fejvesztve próbált elmenekülni a helyszínről.

A helyiek szerint az öreg remete „megszelídítette és kiképezte" különös társait, hogy afféle házőrzőkké váljanak.

Cikkünk második része: A plumsteadi szellem – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

Mivel pedig Joseph Mason maga is az éhhalál szélén állt, az ellene felhozott vádakat végül ejtették.


A figyelmetekbe ajánljuk