ijedt lány festmény viktoriánus kor

A plumsteadi szellem – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

A viktoriánus korszakot sokan unalmasnak és puritánnak képzelik, azonban rengeteg furcsa és hátborzongató hírrel borzolták fel a 19. századi olvasók kedélyeit. Cikksorozatunk második része következik.

A plumsteadi szellem, 1897

1897 októberében sokan láttak egy különleges lényt, – sokak állítása szerint egy „szellemet" –, a plumsteadi Szent Jakab-templom és iskola közelében bóklászni. A fiatal kislányok ijedtükben elájultak, amikor a rejtélyes kísértet közeledni kezdett feléjük, de sokan napokra ágyba kényszerültek a hatalmas rémülettől és idegkimerüléstől.

Cikksorozatunk első része: A kutyaarcú ember – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

Egy félénk iskolamester halálra rémült, amikor a rém hirtelen hátulról megragadta és hangosan rákiáltott. Egy idős házaspárt, akik éppen a templomkertbe látogattak, hasonlóan megdöbbentett, amikor a szellem egy fáról „üdvözölte őket".

Egy másik tanár pedig esti sétájára sietett kutyájával, amikor egy sövényben motoszkálást hallott, és egy óriási kiáltást. A pedagógusnak több se kellett és az ebet a kísértetre uszította. Mivel a gazda tisztán hallotta, hogy a lidérc fájdalmában felsikolt (a kutya a fenekébe harapott), meggyőződött arról, hogy a hírhedt plumsteadi szellem, a rejtélyes rém, a várost napok óta terrorban tartó alak egy hús-vér ember.

Az eset után megkérte a város bátrabb lakóit, a kutyatulajdonosakat és az idősebb iskolás fiúkat, hogy ne féljenek, hanem keményen leckéztessék meg a szellemet, ha bárhol összefutnak vele.

A lármás tanulóknak pedig több se kellett. Egy este, miután a felderítők jelentették, hogy a szellem szabadon járkál, egy százfős iskoláscsapat megrohamozta a templomkertet. Kiabálva és jajveszékelve kövekkel dobálták a szellemet, de nem találták el, a bandita pedig eltűnt a sövényben. Az iskolás fiúk azonban akkor felfordulást okoztak az utcákon, hogy a helyi rendőrség letartóztatott a bandavezérek közül kettőt. Miután azonban a tanárok elmagyarázták a lázadásuk miértjét, mindkettőjüket szabadon engedték.

Másnap este azonban újra feltűnt a szellem egy férfi birtokán. Fehér ruhába öltözve, groteszk maszkot viselve, egy fán ülve, ahonnan szokásos kiáltásával ijesztegette az idősebb asszonyokat.

A telken élő férfi azonnal kihívta a rendőrséget, és a bűnözőt letartóztatták. Kiderült róla, hogy egy helyi mérnök, aki súlyos mentális problémákkal küzdött, ezért elmegyógyintézetbe zárták. Plumstead pedig újra fellélegezhetett.

A figyelmetekbe ajánljuk