albert viktor herceg

A viktoriánus kor legbotrányosabb hercege: Albert Viktor

Minden családnak meg van a saját fekete báránya, az 1800-as évek végén a brit királyi családnak pedig egyértelműen Albert Viktor herceg volt az.


Albert Viktor herceg, Viktória királynő unokája volt, aki 1864-es születésével a brit trón második várományosává vált. Eddy,– ahogyan becézték – azonban 28 évesen, apja és nagyanyja előtt halt meg, így soha nem lehetett belőle király. A herceg Albert Eduárd és Alexandra walesi hercegné legidősebb fia volt. Miután magántanároknál és a cambridge-i Trinity College-ban tanult, a fiatal Albert a brit hadseregben is szolgált.

A kisebb nagyobb botrányok viszont nem kerülték el. Egyes pletykák szerint a herceg volt a Hasfelmetsző Jack, a rejtélyes sorozatgyilkos, aki 1888-ban legalább öt nőt brutálisan meggyilkolt Londonban.

Azonban mielőtt a nevét összekapcsolták volna Hasfelmetsző Jackkel, egy másik botrányban is érintett volt. A helyi rendőrség 1889 júliusában razziát tartott egy Cleveland utcai homoszexuális bordélyban, a pletyka szerint Albert Viktor több más arisztokratával együtt sűrűn látogatta a klubot, bár személyazonosságát Nagy-Britanniában nem közölték az újságok, és a történetről csak a tengerentúli kiadványok számoltak be. Sok történész szerint csak a királyi családot akarták bemocskolni.

A brit királyi családtagok nem házasodhattak katolikusokkal, ennek eltörléséhez a herceg Viktória királynőhöz és a pápához is fordult, de hiába. Albert Viktor ezért fontolóra vette, hogy lemond a trónra lépési jogáról, hogy összeházasodjon Helénével, de a pár ehelyett véget vetett kapcsolatának.

1891-ben pedig két prostituáltnak írott szerelmes levéllel próbálták megzsarolni a herceget, az ügy azonban elcsitult.

A herceg végül eljegyezte Mária tecki hercegnőt; mielőtt azonban az esküvőre sor kerülhetett volna, Albert Viktor megbetegedett és 1892 januárjában meghalt. Mérgezés vagy szifilisz okozhatta a halálát, de mindezek csak feltételezések. Halálakor az egész ország gyászba borult.


A figyelmetekbe ajánljuk