egy kislány tranbulinozik
Fotó: Shutterstock

5 életveszélyes gyerekjáték a közelmúltból, ami akkoriban jó ötletnek tűnt

Ártatlan gyerekjátéknak indultak, annál több veszélyt jelentettek.


A pázsitdárdáktól a furcsa tudományos készletekig a világ legveszélyesebb játékdobozában turkálunk ebben a Mental Floss segítségével készült listában. Figyelmeztetünk, van köztük néhány tragikus történet is.

Ez is érdekelhet: 5 tárgy, ami előcsalogatja a bennünk élő gyereket

​1. Pázsitnyílvesszők

lawn darts ny\u00edlvessz\u0151i

Fotó: Shutterstock

Az 1970-es és a 80-as években nagy népszerűségnek örvendett a lawn darts vagy Jarts, mely a hagyományos kocsmai darts kültéri változata volt. Lényege, hogy a játékosok nagy, súlyozott, műanyag uszonyokkal ellátott fémdartsokat dobáltak a levegőbe, hogy megpróbálják eltalálni az udvaron meghatározott távolságokra elhelyezett célpontokat.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, hogy a gyerekek véletlenszerű, hegyes lövedékeket dobálnak a gyepen, annak hamar rossz vége lesz − és sajnos egy kaliforniai család ezt a saját bőrén tapasztalta meg. 1987-ben egy 9 éves kisfiú kivitte a dartsot a hátsó udvarra játszani, és nem telt bele sok idő, és egy túlbuzgó dobás során az egyik mini rakéta átrepült a kerítésen.

A nyíl egyenesen a fiú 7 éves húgának koponyájába csapódott, aki az udvaron játszott a babáival. A lány nem sokkal később összeesett, és három nappal később meghalt.

A lány apja keresztes hadjáratot indított a gyepre dobott nyilak ellen. Nyomására a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság kevesebb mint egy évtized alatt több mint 6100 gyeplabdával kapcsolatos sérülést tárt fel; e sérülések több mint 80 százaléka 15 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknél történt, és ezek közül sok sérülés maradandó károsodást okozott. Ennek hatására 1988-ban kivonták a jartokat az amerikai üzletekből.

Ha tovább olvasnál: Játék és mozgás a szocializmus nagyvárosaiban

​2. Trambulinok

Trambulin: a szó, amely minden biztosítást fizető háztulajdonos szívébe félelmet kelt. Először egy 16 éves tornász, George Nissen agyában született meg az ötlet, akit 1930-ban egy cirkuszlátogatás után lenyűgöztek a trapéz alatt használt biztonsági hálók. A háló rugóját úgy próbálta meg újraalkotni, hogy szétszedte az ágyát, és vásznat feszített a keretre. Később az amerikai hadsereg ezzel a találmánnyal segített a pilótáknak a légi manőverek utáni tájékozódásban.

De általában a hátsó udvari változat az, amely a hozzájárul az évi 100 ezer trambulinhoz kapcsolódó sérüléshez.

A legveszélyesebb, amikor több gyerek is ugrál, ami magyarázatot adhat a trambulinparkokban bekövetkező sérülések számának növekedésére. A törött kar az egyik legkisebb trambulin-sérülés, amit a gyerekek elszenvedhetnek.

​3. Slip 'N Slide vízicsúszda

slip n slide v\u00edzics\u00faszd\u00e1z\u00f3 gyerekek

Fotó: Shutterstock

1960 nyarán Robert Carrier a munkából hazatérve azt találta, hogy a fia és néhány barátja a festett betonfelhajtójukon elforgatta a slagot, és egy kezdetleges vízicsúszdát hozott létre. Carrier hamarosan egy hasonló szerkezetet épített néhány vinilbevonatú csónakkárpit anyagából. Az egyszerű, de zseniális találmányt eladták a Wham-O cégnek, akik 1961-ben kezdték értékesíteni. Szeptemberig több mint 300 ezer csúszdát adtak el. Azonban hamarosan érkeztek a sérülések, melyek elsősorban nem a gyerekeket érintették.

Korhatár ide vagy oda, a csúszdázó felnőttek nem siklottak olyan könnyen: hirtelen megálltak, és az előre irányuló lendület a testsúlyukat a nyakukba nyomta.

Szélsőséges esetekben ez nyaksérülésekhez, négyfejűséghez, bénuláshoz és akár halálhoz is vezethetett. A bejelentett sérülések között volt legalább hat felnőtt, akik nyaktörést szenvedtek, egy 8 éves gyermek, aki agykárosodást szenvedett, legalább egy haláleset az 1970-es években, és csak 1988-ban 5000 Slip 'N Slide-hoz kapcsolódó sérülés.

​4. Ólomfestékkel festett játékok

\u00f3lomj\u00e1t\u00e9kok

Fotó: Shutterstock

A viktoriánus gyerekeknek eleve nehéz dolguk volt − az 1850-es évek Angliájában a gyerekeknek 25 százalék esélyük volt arra, hogy 5 éves koruk előtt meghalnak. Az ólomfestékkel bevont vagy ólomból készült játékok nem segítettek a helyzeten.

Bár tudva levő volt, hogy az ólom káros, a játékgyártók úgy vélték, hogy az ólomnak való kitettség minimalizálása elegendő megelőzés. Ma már tudjuk, hogy ez az elgondolás hibás volt.

Bár nem tudjuk pontosan, hány gyerek halt meg, miután mérgező játékból származó ólmot nyelt le, az eset még ma is előfordulhat. 2006-ban egy 4 éves minneapolisi kisfiú mérgezésben halt meg, miután egy ólomtartalmú csecsebecsét vett a szájába. 1978 óta tilos, hogy a játékok festékében vagy bevonatában 0,06 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmazzon ólmot, ennek ellenére még mindig előfordulnak ilyen esetek.

​5. Atomlaboratóriumi készletek

Gilbert Atomic Energy Lab k\u00e9szlete

Fotó: Shutterstock

Az ólomjátékok egyenesen furcsának tűnnek, ha belegondolunk, hogy a Gilbert Atomic Energy Lab játék egyik fő alkotóeleme urán volt. Az 1950-ben megjelent készletben a gyerekek mindent megkaptak, amire szükségük volt több mint 150 kísérlet elvégzéséhez − köztük négyféle uránércet, valamint béta-alfa-, béta- és gamma-sugárzó forrásokat. A laborhoz tartozó szórakoztató műszerek között volt egy felhőkamra, egy készülék az atomok bomlásának megfigyelésére, és a saját Geiger-számláló. A 60 oldalas használati utasítás útmutatót kínált az urán kereséséhez.

Ekkor már tudták, hogy az urán radioaktív, és hogy a sugárzás káros. Ennek ellenére a készítők úgy gondolták, hogy egy határozottan megfogalmazott figyelmeztetés elegendő:

A felhasználók ne vegyenek ki ércmintákat a tégelyből, mert azok hajlamosak pelyhesedni és morzsolódni, és fennáll annak a veszélye, hogy radioaktív ércek szóródnak szét a laboratóriumban.

Az Atomenergia Laboratóriumot 1951-ben visszavonták, miután kevesebb mint 5000 készletet adtak el belőle.

A figyelmetekbe ajánljuk