Eddig ismeretlen József Attila-vers került elő

József Attila Gyömrői Editnek írt első szerelmes költeménye került elő egy kéziratból.


Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész írt tanulmányt először arról az eddig ismeretlen József Attila-versről, melyet egy négy lapos notesztöredékben fedeztek fel. A vers nyolcsoros és az Edit címet kapta, mivel ez az első, Gyömrői Editnek szánt költemény, amely 1935. március 8-án íródott:

Ezért üldögélek
a világban.
Minden pillanat
édes, kellemes
Ezért a szivemen
már nem
sötét dolgok ülnek
kedvesem mosolygok.

A vers eredeti kéziratát meg lehet vásárolni, az Antikvárium.hu február 18-án nyitja meg rá a licitet. Utoljára 2004-ben került elő József Attila-vers Klasszicizmus 3 címmel, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeum vett meg egy árverésen félmillió forintért.

Ki volt Gyömrői Edit? József Attila pszichológusa és szerelme, a költővel 1934-ben ismerkedtek meg. Ebből az időszakból, 1936-ból származik a Szabad ötletek jegyzéke, melyet terápiás céllal írt a költő. Ám a Nagyon fáj versciklus is a találkozásaik alatt jött létre, ennek lehet az első darabja az Edit című költemény, amely korai fellángolásról tanúskodik az irodalomtörténész szerint.

Bíró-Balogh továbbá úgy véli, hogy az Edit a Számvetés című, 1933-as vers újraírása, így lesz a „sötét dolgok ülnek szívemen"-ből „szívemen már nem sötét dolgok ülnek" és a „rólad"-ból „kedvesem".

A költő verseit Barta Istvántól, egy zsidó barátjától kobozták el 1945-ben. A költemények egy Szép remények nevű verses noteszben kaptak helyet. A kézirat, amely ennek a notesznek lehetett a része, Barta István lefoglalási okmányával együtt került elő.

Nem vagyok biztos benne, hogy lesz még egyszer az életben ismeretlen József Attila-vers kézirata a kezemben. Úgyhogy ezt most jól megnéztem"

─ írta Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész Facebook-oldalán.

Szerző: Mircse Andrea

(Forrás: Telex)

A figyelmetekbe ajánljuk