truman show jim carrey

A legendás Truman Show főszereplője eredetileg nem Jim Carrey lett volna

Most már elképzelhetetlen lenne a színész nélkül.


Peter Weir 1998-as Truman Show című filmje igazi kultfilmmé vált az elmúlt évtizedekben. Három Oscar-díjra jelölték – a legjobb rendező, a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb forgatókönyv –, és számos más elismerést zsebelt be a különböző filmművészeti testületektől. A részben vígjáték, részben magasröptű sci-fi film, a kezdetben jó kedélyű örökmozgó Truman Burbank (Jim Carrey) mindennapjait követte nyomon, amint munkába jár és onnan hazafelé tart, cseveg a szomszédokkal, és feleségével, Meryllel (Laura Linney) tölti az estéket.

Truman azonban nem tud róla, hogy ő a magányos alanya egy kidolgozott, életen át tartó, nem megírt tévéműsornak, amelyet milliárdok néznek világszerte. Szülővárosát teljesen bezárják egy hatalmas kupolába, és az összes embert, akivel egész életében kapcsolatban állt, a műsor mindent látó rendezője, Christof (Ed Harris) szervezte be.

A történet hátborzongató előzményeinek ellenére Weir és Carrey (akinek szerződése lehetővé tette a forgatókönyv újraírását) végül a Truman Show-t a felszabadulás meséjeként mutatta be. Így a végeredmény egy furcsán szentimentális és felemelő alkotás.

Azonban a produkciónak volt egy sokkal komorabb, paranoiásabb verziója is. Sőt, eredetileg ez volt a terv. Ebben Gary Oldman játszotta volna a főszerepet, a rendezői székben pedig Brian De Palma került volna. Ő pedig köztudottan a fordulatos thrillerekről, gyilkosságról és szexről szóló züllött történeteiről ismert.

A Truman Show eredeti forgatókönyve sokkal sötétebb és depresszívebben módon akarta bemutatni a főhős bizarr életét. A korábbi tervezetben Truman nem egy kedves, örökmozgó ember, hanem egy alkoholista, akinek viszonya volt a felesége mellett, és aki végignézett utcai verekedéseket és bántalmazásokat, anélkül hogy valaha is közbelépett volna.

A bűntudat és az erkölcsi kétértelműség a film alap aspektusa szeretett volna lenni.

Azonban Palma végül otthagyta a projektet, hogy az 1996-os Mission: Impossible című filmen dolgozzon. Scott Rudin filmproducer (aki korábban az írótól, Andrew Niccoltól megvásárolta a forgatókönyvet) ezután kereste meg Peter Weirt, illetve Jim Carreyt.

(Slashfilm)


A figyelmetekbe ajánljuk