4 dolog, amit már most tudunk a Trónok harca-előzménysorozatáról
HBO Max

4 dolog, amit már most tudunk a Trónok harca-előzménysorozatáról

Mintha már ezer éve lett volna, hogy az HBO kitűzte a Trónok harca „utódsorozatának", a Sárkányok házának megjelenési dátumát augusztus 21-ére.



A sorozat egy Targaryen-polgárháborút követ, az eredeti sorozat eseményei előtt 300 évvel játszódik Westerosban. A Paddy Considine, Matt Smith és Emma D'Arcy főszereplésével készülő Trónok harca előzménysorozat az egyetlen, ami zöld utat kapott, pedig állítólag legalább három másik is készül. Bár nem lesz könnyű megfelelni a rekordokat döntögető elődjének, a Sárkányok háza első epizódja George R.R. Martin által már most jóváhagyatott. A trailertől kezdve a szereplőkön át a történetszálakig most − a Vulture cikkének segítségével − megmutatunk mindent, ami eddig kiderült a Martin univerzumába visszavezető projektről.

Láttam az első epizód nyers vágását, és imádtam. Sötét, erőteljes, zsigeri... pont olyan, ahogy én szeretem az epikus fantasy-t. Ryan és Miguel elképesztő munkát végeztek, és a szereplőgárda… szerintem sokukba bele fogtok szeretni

− írta Martin a blogján az előzménysorozatról.

​Miről szól a sorozat?

A Sárkányok háza egy Targaryen-polgárháborút követően játszódik, amely Westerosban zajlott, és amire a Tűz és vér és A jég és tűz világában is utalnak. A trailerben felfedezhetünk mindenféle Trónok harca-jóságot, többek között Milly Alcockot a fiatal Rhaenyra szerepében, a csupa platina-szőke Targaryen családot és a Velvet Underground Venus in Furs című dalának rendkívül drámai feldolgozását.

​Kiket láthatunk majd?

A Targaryen-ház képviselői között leszConsidine mint Viserys Targaryen király,Smith mint Daemon Targaryen herceg, valamintD'Arcy mint Rhaenyra Targaryen hercegnő, a király elsőszülött lánya. Olivia Cooke Alicent Hightowert, a király jobbkezének, Otto Hightowernek (Rhys Ifans) a lányát alakítja. Steve Toussaint Lord Corlys Velaryon bőrébe bújik, egy tengeri kalandoréba, akinek háza a világ legnagyobb haditengerészetével büszkélkedhet.

​Hol forgatták a sorozatot?

Míg a Trónok harcát teljes mértékben Észak-Írországban forgatták, addig a Sárkányok háza inkább Angliát választotta helyszínéül. Forgatási központja az angliai Watfordban található Leavesden Studios (a Harry Potter-filmek helyszíne), de a rajongók szerint bizonyos jeleneteket az angliai Cornwallban forgattak. Egy ott épülő kőboltozatos díszleten ugyanis a Velaryon címert szúrták ki, sőt, Smith-t és D'Arcy-t is látták, ahogy együtt sétálnak jelmezben Cornwall délnyugati partjainál a tengerparton. Természetesen mindkét sárkánylovas jeges szőke parókát viselt.

​Milyen diskurzus övezi a sorozatot?

A Trónok harca nem csak a sárkányairól volt ismert, de a szexuális erőszak grafikus ábrázolásáról is. Amikor Miguel Sapochnik társ-showrunnert arról kérdezték, hogy az előzményfilm hogyan kezeli majd az ilyen történeteket, azt mondta, hogy a sorozat "visszavesz" a szexjelenetekből, ugyanakkor nem zárkózik el a nők elleni erőszak elől.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az erőszakot, amelyet a férfiak követtek el a nők ellen abban az időben. Nem szabad lekicsinyelni és nem szabad dicsőíteni

− mondta. Bár erre sokaknak az volt a válaszuk, hogy nem biztos, hogy történelmi pontosságra van szükség egy olyan korban és helyen, ami valójában teljesen kitalált.

A figyelmetekbe ajánljuk