5 történelmi fénykép, és ami mögöttük van
Wikimedia

5 történelmi fénykép, és ami mögöttük van

A 20. század történelmi eseményei már többnyire kamerák előtt zajlottak. Ezekből a fotókból azóta több halhatatlanná vált, és akarva-akaratlanul találkoztunk velük az életünk során. Mutatunk 5 híres képet, és azok történetét.


Zászlófelvonás Ivo Dzsimán 

1945. február 19-én az amerikai tengerészgyalogosok partra szálltak Ivo Dzsima vulkanikus szigetén, majd öt héten át kegyetlen csatát vívtak a Japán Birodalom ellen.. Február 23-án elfoglalták a Szuribacsi-hegyet, a sziget egyik legjellegzetesebb és -magasabb pontját. A hegy csúcsán a katonák gyorsan felhúztak egy amerikai zászlót, de az kicsi volt, ezért egy tiszt elrendelte, hogy egy nagyobb zászló kerüljön a helyére.

Joe Rosenthal, az Associated Press fotósa még időben feljutott a Szuribacsi csúcsára a második zászlófelvonás idejére, és a helyszínen volt, amikor öt tengerészgyalogos és egy tiszthelyettes elkezdte felhúzni az lobogót. Ezzel pedig megszületett a második világháború egyik leghíresebb, mára ikonikussá vált fotója.

Hindenburg-katasztrófa

Getty Images / Time Magazine

A légi közlekedés egyik tragikus fejezete volt a LZ 129 Hindenburg német Zeppelin-léghajó balesete. Akkoriban a hasonló léghajókkal való közlekedés az egyik legfelkapottabb repülési formának számított az elit körökben. A Hindenburg első rövid repülése 1936 márciusában volt, pár hónappal később megkezdte a több napos interkontinentális útjait az Atlanti-óceán felett májusban, majd egy évvel később, 1937. május 6-án az amerikai Lakehurst fölött bekövetkezett a tragédia.

A fedélzeten tartózkodó 97 ember közül 35-en vesztették életüket, és egy földön tartózkodó néző is meghalt. A látványos katasztrófa megingatta a közvélemény bizalmát léghajózásban, ami nem csoda, hiszen több látványos felvétel is készült róla.

Ez is érdekelhet: Pillanatok a 19. századból – a világ legrégebbről fennmaradt fotói

Ebéd a felhőkarcoló tetején

Wikimedia

A nagy gazdasági világválság idején számos emlékezetes fénykép készült, amelyek megörökítették az amerikai nemzet lehangoltságát, nyomorúságát és bizonytalanságát.

A Lunch Atop a Skyscraper (Ebéd egy felhőkarcoló tetején) enne pont az ellentéte: 1932. szeptember 20-án egy ismeretlen fotós megörökítette a valaha volt egyik legveszélyesebb, mégis legvidámabb ebédszünetet. Egy acélgerendán ülve, nagyjából 250 méteres magasan Manhattan felett 11 vasmunkás tartott szünetet a Rockefeller Centerben végzett munka közben. A mutatványt nem izgulták túl: a képen gondtalanul esznek, dohányoznak és beszélgetnek, látszólag nem is foglalkozva azzal a ténnyel, hogy alattuk a biztos halál van.

A kép a New York Herald Tribune 1932. október 2-i számában jelent meg, és rögtön szenzáció lett, hiszen a képen látszólag szemet hunytak a veszély és a gazdasági válság felett, az amerikai keménység, ellenálló képesség és bátorság szimbólumává váltak a munkások.

Mint kiderült, a fotó a Rockefeller Center reklámfogásának része volt. A munkások valódiak voltak, de az eseményt az akkoriban épülő hatalmas felhőkarcoló-komplexum reklámkampányának részeként rendezték meg. A New York Times 2012-ben azt állította, hogy talán nem is állt fenn semmilyen veszély. A hitelességtől függetlenül, a kép ma már az egyik legismertebb fotó a történelemben.

Zászlófelvonás a Reichstag felett

Getty Images / Yevgeny Khaldei. Time Magazine

A Szovjetunió óriási áldozatok árán tudott ellenállni 1941-ben a meglepetésszerű német támadásnak. A Vörös Hadsereg 1941 végére mintegy ötmillió embert vesztett, a civil veszteségek pedig további milliókat tettek ki. A Szovjetunió vissza is vonult, és 1941 telén a németek már Moszkvát vetté célba, amit a szovjetek nagy erők árán visszavertek. A következő évben egy újabb támadás egészen a Volgáig vitte a németeket, majd Sztálingrádnál megfordult a kocka, és óriási csaták és emberáldozatok árán egészen Berlinig meneteltek.

1945-ben Jevgenyij Khaldej fotós egy Leica fényképezőgéppel és egy hatalmas szovjet zászlóval érkezett Berlinbe, amelyet szabó nagybátyja varrt piros terítőkből. 1945. május 2-án készítette el a háború legikonikusabb szovjet fotóját..

A képen a Vörös Hadsereg két katonája, Meliton Kantaria és Mihail Jegorov látható, amint a nácizmus szimbólumának tekintett Reichstag tetején felvonják a szovjet zászlót, miközben alattuk Berlin romjai hevernek. Ahogy Khaldei leírta az eseményt: „ez az, amire 1400 napig vártam".

Einstein nyelvnyújtogatása

Getty Images

A híres nyelvet kinyújtós kép Einstein 72. születésnapján készült 1951. március 14-én.

Einstein a Princetoni Egyeteme ünnepségről távozott az Aydelotte házaspár társaságában, amikor megrohamozták az újságírók. Valószínűleg mindez csak púp volt a hátára, ezért amikor az UPI fotósa, Arthur Sasse lefotózta, mosoly helyett nyelvnyújtással reagált.

Sokszor csak az őt ábrázoló, vágott változattal találkozni, mely Einstein tetszését is elnyerhette, hiszen több fotót is adott a barátainak belőle. 2009. június 19-én ezeket elárverezték, az egyik darab 74 ezer dollárért kelt el.

A figyelmetekbe ajánljuk