J.R.R. Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzője
Fotó: Getty Images

Tolkien élete legalább olyan izgalmas volt, mint a könyvei

Az író, akinek az élete izgalmasabb volt, mint A Gyűrűk Ura - 6 érdekesség J. R. R. Tolkienről

Hét évtizeddel ezelőtt jelent meg először a könyvesboltok polcain A Gyűrűk Ura-trilógia első része, amit aztán két másik kötet követett és amit összesen megközelítőleg 150 millió példányban értékesítettek. A varázslatos lényekkel teli történet aztán a mozikat is meghódította: összesen közel 700 millióan váltottak jegyet, hogy belecsöppenjek Középfölde kalandjaiba. Azt azonban kevesen tudják, hogy a mítikus világ megalkotója, J. R. R. Tolkien élete legalább olyan izgalmas volt, mint a könyvei, sőt, gyakran a saját élményeiből merítette a tapasztalatokat az íráshoz. Íme, hat érdekesség Tolkienről, amit eddig biztosan nem tudtál!


1. Már fiatalon kitalált nyelveken beszélt

Humphrey Carpenter író egyik legsikeresebb műve az az önéletrajzi könyv, amit J. R. R. Tolkienről írt és amiből rengeteg nem mindennapi tényt megtudhatunk A Gyűrűk Ura szerzőjéről. Ilyen például az, hogy kiskorában az unokatestvérei, Mary és Marjorie Incledon kitaláltak maguknak egy titkos nyelvet, amit Animalic-nak kereszteltek el és amiben elsősorban állatneveket használtak kommunikációra.

Később, mikor a lányok idősebbek lettek és abbahagyták ennek használatát, Tolkien nemhogy abbahagyta volna, de továbbfejlesztette és megalkotott egy még kifinomultabbat nyelvet, a Nevbosh-t.

Ajánljuk figyelmedbe! Hivatalos: a Gollumot játszó Andy Serkis rendezi a következő Gyűrűk Ura-filmet

2. Saját háborús tapasztalataiból merített a könyveihez

Tolkien elképesztően részletes és élethű leírásai a könyveiben zajló csatákról egyáltalán nem a képzelet szüleményei. Kevesen tudják, de maga az író is részt vett az első világháborúban: ott volt például az egyik legvéresebb ütközetnél, a sommel-i csatánál is, ahol a becslések szerint legalább másfél millió katona vesztette életét vagy sebesült meg.

Az író később úgy nyilatkozott, hogy egy kivétellel, ő maga is elvesztette minden barátját a háború során, így volt miből merítenie, amikor Középfölde csatajeleneteit írta.

3. Egy diákja dolgozatára írta A hobbit első sorát

K\u00f6z\u00e9pf\u00f6lde t\u00e9rk\u00e9pe \u00e9s A Gy\u0171r\u0171k Ura

A Gyűrűk Ura univerzumon egész életében dolgozott az író

Fotó: Shutterstock

Humphrey Carpenter az íróról írt önéletrajzi könyvében magát Tolkient idézi, aki elárulta, milyen különös körülmények között kezdte el megalkotni A Gyűrűk Ura-univerzumot.

Egy diákom teljesen üresen hagyott egy egész oldalt a dolgozatában. Oda írtam le először a mondatot, miszerint »Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit«. Ettől kezdve pedig tudni akartam, hogy milyenek is azok a hobbitok. De ez csak a kezdet volt

– emlékezett Tolkien a legenda megszületésére.

4. Saját magát is hobbitnak tartotta

Szintén Carpenter könyvében mesél arról Tolkien, hogy az összes kitalált lény közül, melyek megszülettek a fejében, saját magát hova sorolja.

Ha belegondolok, én magam is egy hobbit vagyok. Minden tekintetben, kivéve persze a magasságomat. Szeretem a természetet, a kerteket és én is pipázom. Kedvelem az egyszerű ételeket és rosszul vagyok a francia konyhától. Nagyon egyszerű a humorérzékem és imádom a gombát

– magyarázta Tolkien.

Ez is érdekelhet! 4 világhírű író, aki csak 45 éves kora után lett sikeres

​5. Majdnem annyi könyve jelent meg a halála után, mint életében

A Gy\u0171r\u0171k Ura

Tolkien saját magáról mintázta a hobbitokat

Fotó: Shutterstock

A legtöbb szerzővel ellentétben, Tolkiennek a7 1973-ban bekövetkezett halála után is sorra jelentek meg könyvei. Ezt elsősorban a fiának, Christophernek köszönhetjük, aki lelkesen rendezgette néha édesapja jegyzeteit, hosszabb-rövidebb írásait, amiket aztán ki is adtak.

Így került a könyvesboltok polcaira A szilmarilok, A Gyűrű keresése, a Beleriand dalai és a Középfölde formálása is a halála után.

6. Sírkövére is A Gyűrűk Ura szereplőinek nevét vésték

Az író és felesége, Edith elképesztően kalandos és igazi romantikus szerelemben éltek egymással és ezt a rajongást Tolkien a halála után is szerette volna kifejezni.

Épp ezért arra utasította a családját, hogy a szerelmével közös sírkövükön ne a saját nevük szerepeljen, hanem „Beren és Lúthien”, ami az író egyik legszemélyesebb hangvételű könyvének is a címe. A történet egy tünde és egy ember szerelméről szólt, amihez az inspirációt Tolkien a saját felesége iránt érzett szerelemből merítette.

A figyelmetekbe ajánljuk