múmia
Unsplash / Narciso Arellano

Az egyetlen ismert terhes egyiptomi múmia ebben hunyhatott el

Kutatók felfedezték, hogy a varsói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található múmián,– amely az egyetlen ismert terhes egyiptomi múmia – a mumifikálási folyamatra nem jellemző, nagyobb méretű üregek vannak az arcán, ami erősen utal arra, hogy orrgaratrákban szenvedhetett.


Az általunk vizsgált múmia koponyájának 3D nyomtatásra való előkészítésekor az arccsontok egyes részein nagy hibákat vettünk észre, nagyobbakat, mint amilyenek általában a mumifikációs folyamatok során kialakulnak

– mondta a PAP-nak Marzena Ożarek-Szilke, a Varsói Orvosi Egyetem (MUU) antropológusa és régésze.

Majd hozzátette, hogy ezek a kisebb üregek általában akkor keletkeztek, amikor az agyat az egyik orrlyukon keresztül távolították el. Az agy kiszedése közben az etmoidális csontok törnek el általában.

De mégis mi bizonyítja, hogy az egyiptomi nő valóban rákos volt? Illetve mintavétel nélkül is lehet erre következtetni?

Először is, a múmiák tanulmányozásával foglalkozó szakértők szerint az orrgarati csontokon olyan elváltozások vannak, amelyek nem jellemzőek a mumifikálódási folyamatokra. Másodszor, a radiológusok komputertomográfián alapuló véleményei is arra engednek következtetni, hogy a csontokban neoplasztikus okokból bekövetkezett változások lehetnek. Az elhunyt fiatal kora és a halál egyéb okának hiánya nagy valószínűséggel onkológiai okra utalhat.

De hogy biztosan kiderüljön, szövetmintákat vesznek ki az üregekből, hogy összehasonlítsák azokat más egyiptomi múmiákból származó, jelenleg amerikai és brit szövetbankokban tárolt rákmintákkal.

A lelet 1826-ban érkezett meg Varsóba, a koporsó felirata egy férfi papot említett Hor-Dzsehuti néven. A lengyel kutatókat ezért is különösen sokkolta a felfedezés, mert korábban egy vizsgálat sem igazolta, hogy a szarkofágban ne egy férfi lenne.

Az első meglepetés az volt, hogy nem találtunk péniszt, helyette melleket és hosszú hajat. De az igazi sokk akkor ért bennünket, amikor megpillantottuk az apró magzati lábakat és kezeket, és rájöttünk, hogy egy várandós kismamával van dolgunk

mondta egy éve Marzena Ozarek-Szilke.

Becslésük szerint a nő 20-30 év körül mozogharott, és körülbelül 26-28 hetes terhes lehetett. A magzat nemét még nem állapították meg. A Varsói Múmiaprojekten (Warsaw Mummy Project) dolgozó tudósok éveken át vizsgálták a varsói Nemzeti Múzeum múmiáit, eredményeiket a Journal of Archaeological Science című szaklap friss számában tették közzé.

A figyelmetekbe ajánljuk