Terhes egyiptomi múmiát fedeztek fel a tudósok
ALEKSANDER LEYDO / WARSAW MUMMY PROJECT / AFP

Terhes egyiptomi múmiát fedeztek fel a tudósok

Sosem volt még erre példa.Egyedülálló alkalom ez, hiszen a világon a legelőször azonosítottak terhes ókori múmiát. A lelet 1826-ban érkezett meg Varsóba, a koporsó felirata egy férfi papot említett Hor-Dzsehuti néven. A lengyel kutatókat ezért is különösen sokkolta a felfedezés, mert korábban egy vizsgálat sem igazolta, hogy a szarkofágban ne egy férfi lenne.

„Első meglepetésünk az volt, hogy nem találtunk péniszt, helyette melleket és hosszú hajat. Az igazi sokk akkor ért bennünket, amikor megpillantottuk az apró magzati lábakat és kezeket, és rájöttünk, hogy egy várandós kismamával van dolgunk"

– mondta Marzena Ozarek-Szilke régész-antropológus az AP-nek.

Becslésük szerint a nő 20-30 éves lehetett, a magzat koponyamérete alapján 26-28 hetes terhes volt. A magzat nemét még nem állapították meg. A Varsói Múmiaprojekten (Warsaw Mummy Project) dolgozó tudósok éveken át vizsgálták a varsói Nemzeti Múzeum múmiáit, eredményeiket a Journal of Archaeological Science című szaklap friss számában tették közzé.

„Valamilyen ismeretlen okból balzsamozás közben nem távolították el a magzatot az elhunytból, ez teszi nagyon különlegessé a múmiát. Miénk a világ egyetlen olyan ismert múmiája, amelynek méhe magzatot rejt magában"

Komputertomográfia segítségével a kutatók elkészítették a múmia háromdimenziós mását, amelyen jól látható, ahogy a nő hosszú, göndör haja a vállára és a mumifikált melleire omlik. A tudósok szerint a balzsamozás kitűnő minősége arra utal, hogy a Kr. e. első század előtt végezhették el.

A kismama halálának oka nem ismeretes. A kutatók következő lépése, hogy vérvizsgálatokat végeznek szövetmintákon, hátha találnak betegségre vagy mérgekre utaló jeleket, amelyek alapján megállapíthatják, mi okozhatta a nő és magzata halálát.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk