A Szolgálólány meséjének elégethetetlen kiadását fogják elárverezni

A Szolgálólány meséjének elégethetetlen kiadását fogják elárverezni

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből, amelyet most árverésre bocsátanak.

Margaret Atwood apokaliptikus katasztrófát, disztópikus kormányt és egy saját halálát megrendező írót képzelt el. De egészen a közelmúltig megkímélte magát attól a rémálomtól, hogy megpróbálja elégetni saját könyvét.

Margaret Atwood

Getty Images

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államok több államában is elindult egy nagyobb könyvbetiltási hullám, amely nyilvánvalóan a kiadókat és a szerzőket igencsak súlyosan érintette. Idaho egyik iskolakerületébenbetiltottak több tucat alkotást, köztük Atwood világhírű alkotását, A Szolgálólány meséjét. A tiltakozás pedig odáig fajult, hogy könyveket is égettek.

Ennek apropóján a PEN America éves gáláján Atwood és a Penguin Random House bejelentette, hogy a Sotheby's New York-i aukciósház árverésre bocsátja A szolgálólány meséjének egyszeri, el nem égethető kiadását. A kezdeményezést egy rövid videóval indították útjára, amelyen az látható, ahogy az írónő hiába próbálja elégetni a regényét, nem sikerül neki. A bevételt pedig PEN-nek ajánlják fel, amely a szabad véleménynyilvánításért szállt harcba világszerte.

Az elnyomás veszélyeiről szóló klasszikus regényének újjászületése ebben az innovatív, elégethetetlen kiadásban jókor emlékeztet arra, hogy mi forog kockán a cenzúra elleni harcban

– nyilatkozta Markus Dohle, a Penguin Random House vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A tűzálló példány a torontói székhelyű cég Rethink kreatív ügynökségben dolgozó Robbie Percy és Caroline Friesen állt elő az ötlettel, miután hallottak egy texasi törvényhozóról, aki tavaly több száz művet akart kitiltani az iskolai könyvtárakból. Olyan könyvet akartak készíteni, amelyben nem tehet kárt a tűz sem. Az 1980-as években megjelent A szolgálólány meséjét választották, mert világszerte nagy figyelmet keltett, ezért felvették a kapcsolatot a regény kiadójával és Atwooddal is.

Az éghetetlen kötetet a Gas Company készítette el. Papír helyett Cinefoilt, egy speciálisan kezelt alumíniumterméket használtak a 384 oldalas szöveg kinyomtatásához. A könyvet már csak iratmegsemmisítővel lehetne elpusztítani, egyébként nagyon sokáig fennmarad.

(npr.org)

A figyelmetekbe ajánljuk