színházi tér színpaddal és nézőtérrel
Fotó: Shutterstock

4+1 színházi előadás, ha még nem tudod mi legyen a program a két ünnep között


A karácsony és szilveszter közötti időszakban végre van időnk a családdal, a rokonokkal, a barátokkal minőségi időt együtt tölteni. Miért ne kapcsolódhatnánk ki közösen a nézőtéren ülve, egy lélekemelő színházi előadáson?


Bár a Diótörő és az ünnepi történeteket feldolgozó előadások többnyire elárasztják ilyenkor a színpadokat, számtalan más kacagásra késztető vagy épp megrendítő előadást foghatunk ki a budapesti színházakban a két ünnep közötti héten. Azokból szemezgettünk, melyekre kicsit nehezebben akadhatunk rá, de minőségi közös program lehet akár az egész család számára is.

Ez is érdekelhet: Menjünk színházba! 8 budapesti előadás, amit kár lenne kihagyni

​1. The Black Rider, Örkény István Színház, december 26, 27. 19:00

A Polgár Csaba rendezte előadásban Wilhelm, az írnok beleszeret egy vadász lányába, a házassághoz azonban be kell bizonyítania, hogy vadászként is megállja a helyét. De ő a tollhoz és nem puskához szokott: pocsékul lő. Egy nap azonban minden megváltozik: varázsgolyókat vesz egy sánta idegentől és ettől kezdve minden lövése talál.

Az előadás Robert Wilson amerikai színházi rendező és képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző „zenés meséje”, mely A bűvös vadász című Weber opera átirata. Szövegkönyvét William S. Burroughs, a beat generáció egyik kiemelkedő tagja írta. Az Örkény színészeihez remekül illik ez a groteszk, mozgással és erős mimikával teli világ, ami a színészek hangját is próbára teszi. Az előadás főszereplői között találjuk Schell Juditot, Tenki Rékát, Zsigmond Emőkét, Borsi-Balogh Mátét és Takács Nóra Diánát.

További információ az előadásról itt.

3. Kóda - utóirat két hegedűre, RS9 Színház, december 30. 19:00

Y Csoport: KÓDA - utóirat két hegedűre - interjú from Pro Progressione on Vimeo.

Az Y Csoport előadása, a Kóda, különleges fúziója színháznak és komolyzenének. Bár a történet színházi keretek közt zajlik, könnyen egy komolyzenei koncerten érezhetjük magunkat, hiszen felcsendülnek Sosztakovics, Bartók, Max Richter, Paganini és Bach művek is. A művész lét, az önfeláldozó munka és a barátság története a darab, két remekül zenélő, természetes őszinteséggel játszó színésznő, Móga Piroska és Bognár Anita előadásában. Olyan kérdéseket tesz fel, mint: Mikor döntjük el a sorsunk? Szabad-e kilépni abból, amire egész eddigi életünket beáldoztuk? El tudjuk-e fogadni a másik döntését akkor is, ha egyáltalán nem értünk vele egyet?

Az előadásról bővebb információ itt olvasható.

4. Senki se mer egyedül élni, Kettőspont Színház, december 27. 19:00

Aki inkább egy intim térben játszódó,lírai szépségű, személyes hangvételű élményre vágyna ebben az ünnepek közötti merengős időszakban, annak ezt a számos díjat nyert, az egész országot bejárt előadást ajánljuk, mely egy párkapcsolat történetén keresztül hívja nézőit mágikus utazásra a képzelet, az érzékelés és az érzelmek határvidékeire. A szinte városi legenda övezte mű rendezője Formanek Csaba, játszótársa Pusztai Lili.

Eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne, ha egy átlagos napon elindulnál hazafelé, de nem találnád az utcát, a házat, ahol laksz. Egyszer csak meglepődve nézed azt az embert, akivel együtt élsz, és nem emlékszel, hogy vannak-e gyerekeitek. A történeben az évek egyetlen pillanatba zsúfolódnak. Nem tudjuk már többé, kik is vagyunk pontosan, hol vannak a határaink, hol kezdődött az élet. Mi lett szépen megálmodott terveinkkel? Mi építettük fel ezt a valóságot, vagy a valóság hozott létre bennünket?

További információ az előadásról itt.

5. 451 Fahrenheit, Radnóti Miklós Színház, december 29. 19:00

Valamikor, a nem olyan távoli jövőben, metropoliszaink csaknem az égig érnek, nyelveink pedig végképp összezavarodtak. Nyugodtan alhatsz, a tűzőrség mindig készenlétben áll. Csak ebben a világban nem oltani, hanem tüzet szítani riasztanak. Guy Montag is tűzőr. Munkatársaival éjszakáról éjszakára gyújtják fel a magánemberek otthonaiban megbúvó illegális könyvtárakat. Montag ellop egy könyvet:

Ha tetszik nekünk, ha nem: benne vagyunk. Valamerre irányt kell keresnünk, meg kell tudnunk, hogyan jutottunk kátyúba.

– mondja, és minden, amit a valóságnak hitt, hirtelen lángra kap.

Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, amelyet első formájában novellaként, mindössze kilenc nap alatt vetette papírra. Újabb nemzetközi sikerét François Truffaut 1966-os filmváltozatával aratta a több felvetésében is profetikusnak bizonyuló történet. A Radnótiban Kárpáti Péter színpadi változatának magyarországi bemutatójaként, Nagy Péter István rendezésében egy groteszk humorú előadás kerül színre, Pál András, Béres Márta és László Zsolt főszereplésével.

Az előadásról bővebb információ itt található.

+1. Az utolsó bárány, Budapest Bábszínház, december 27. 10:30

Zenével teli betlehemi barikaland a Bábszínház Cseri Hanna által rendezett új bemutatója, mely arra tanítja a 6 éven felüli gyerkőcöket, hogy a sokszínűség előny, és mindenkire egyformán szükség van az élet próbatételei során.

Az idilli réteken a báránycsapat álmát három komoly pásztor vigyázza. Ám egy este új csillag jelenik meg Betlehem fölött és a bárányok arra ébrednek, hogy a pásztoraik eltűntek. Vajon az ufók rabolták el a pásztoraikat, vagy igazat mondott az a kecske, és valóban ahhoz a híres újszülötthöz siettek el, aki állítólag, ha nagy lesz, megmenti majd a világot? Nosza, mozgásba lendül a báránysereg. De vajon mit lehet ajándékba vinni a kisdednek? És miért keresik őt olyan kétségbeesetten a farkasok? Egyáltalán hova tűnhettek el a pásztorok? A sor végén kullogó Utolsó bárány pedig mindig csak ugyanazt fújja:

Pont ilyen látogatókra vár az újszülött gyermek, mint mi vagyunk. A betegekre, a vakokra, a sántákra és a totál flúgosokra. Az efféle szerencsétlen lúzereket kézcsókkal fogja köszönteni.

Itt olvasható több információ az előadásról.

A figyelmetekbe ajánljuk