A Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállításáról mi is hazavihetünk emlékbe egy kis művészetet
Hencz Péter

A Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállításáról mi is hazavihetünk emlékbe egy kis művészetet

A Henri Matisse életművét bemutató első hazai kiállítás alkalmából a VYF limitált selyemsál-kollekciót mutatott be a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben.


A kollekció ötlete a francia festő és a VYFközös papírkivágási technikáján alapul: Matisse ezt autonóm médiumként („ollóval rajzolás") alkalmazta utolsó és legáttörőbb munkái során, mégis egyben a VYF-minták gyártási folyamatának kiindulópontja és elsődleges eszköze.

A három méretet és három különböző mintát felvonultató kollekció a művész visszatérő motívumaiból merít ihletet – pl. madarak, korallszerű növényi ornamentika, élénk aktok, bel- és kültéri elmélyülés. Mindazonáltal rekontextualizált módon jelennek meg, megidézve a mindennapok élményeit, a már megszokott csipetnyi kelet-európai hangulattal fűszerezve.

Hencz Péter

A kollekció alapanyagai, illetve az anyagok festése az olaszországi Comóban, míg a tervezés és kivitelezés Budapesten készül.

Balázs Viola és Szécsi Tamás duó kapszula kollekciójának kurátora Horváth Lili, akivel kollaborációban készültek a limitált, több méretben megvásárolható darabok, amelyek elérhetőek a VYF weboldalán, továbbá a Szépművészeti Múzeum boltjában.

Hencz Péter

A VYF selyemsál márkát 2014-ben alapította Szécsi Tamás és Balázs Viola. A limitált kollekciók minden darabja a legnagyobb odafigyeléssel készül, az alapanyag nyomás az olaszországi Como-ban, míg a tervezés és kivitelezés Magyarországon történik. Régi és új, hagyomány és modernitás párosai találkoznak a selyem felületeket, amelyek mintáit gyermekkori emlékek, történetek inspiráltak. Ez a látszólagos paradoxon a termékeken is megmutatkozik: míg a nyomatok digitálisak, az eredeti minták nagyrészt kézzel készültek, kezdve a rajzoktól a papírkivágásokon át egészen a fotó realisztikus elemekig. Ennek a humoros és markáns egyensúlynak az ötvözete adja a márka identitását. A márka évek óta készít egyedi mintákkal nyomott sálakat különböző vállalkozások számára, a portfoliójukban megtalálhatóak éttermek, szállodaláncok, nagyvállalatok, akik a gyártott egyedi termékekkel igyekeznek erősíteni saját brand identitásukat vagy kedveskedni saját dolgozóiknak.

A figyelmetekbe ajánljuk