Szamos szaloncukor
Fotó: Shutterstock

Ezzel a három tétellel bővült idén a Hungarikumok Gyűjteménye

2024-ben három új hungarikumot is avatunk: egy hosszú múltra visszatekintő tárgy és két étel is gazdagítja mostantól a neves kategóriát, írja az MTI.


Egy dolog biztosan közös a kocsiban, a szaloncukorban és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsomban: mind a három hungarikummá vált 2024-ben.

A döntést Nagy István agrárminiszter jelentette be a Hungarikum Bizottság június 18-i ülésén, ahol a szakemberek meg is indokolták, mivel érdemelték ki a címet ezek a tételek.

A három friss hungarikum közül a kocsi tekint vissza a leghosszabb múltra: a magyar eredetű közlekedési eszköz már 500 évvel ezelőtt is növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát.

A szaloncukor a karácsony elmaradhatatlan eleme, amely azért kapta meg az elismerést, mert 19. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édességipar egyik legfontosabb és legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró szezonális terméke.

Szaloncukor (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Szaloncukor (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

A kizárólag magyar földeken termesztett zöldségből készített hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom pedig világszerte ismert – a különlegesség két év után lépett feljebb a Magyar Értéktár kiemelkedő nemzeti értékei közül, tudatta az Agrárminisztérium.

Frissült a Magyar Értéktár is: a felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar mára világhírűvé vált terméke.

Emellett mostantól a déli harangszó, vagyis a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó is kiemelkedő nemzeti értéknek számít.

A Hungarikum Bizottság döntésével immár 92 tétel található a Hungarikumok Gyűjteményében, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartanak számon.

A figyelmetekbe ajánljuk