Jelenet a Shrekből

Hivatalos: már készül az ötödik Shrek-film. Minden idők egyik legkedveltebb animációs filmsorozata hamarosan folytatódik, ráadásul a DreamWorks bejelentése szerint az eredeti szinkronszínészek is visszatérnek.


Az eddigi epizódokhoz hasonlóan Mike Myers, Eddie Murphy és Cameron Diaz is szerepel majd a Shrek ötödik részében, amely várhatóan 2026. július elsején kerül a mozikba – jelentette be a DreamWorks Animation. A Shrek 5. rendezője Walt Dohrn lesz, aki a második film óta tevékenykedik íróként a franchise-ban.

Eddie Murphy még júniusban, a Collidernek adott videóinterjúban utalt arra, hogy az új rész munkálatai már megkezdődtek.

Négy vagy öt hónappal ezelőtt kezdtünk el a Shreken dolgozni. Már felvettem az első felvonást, és még idén meg fogjuk csinálni.

Murphy emellett azt is elárulta, hogy karaktere, Szamár egy saját spinoff-filmet kap majd a Shrek 5. után.

A DreamWorks talán legismertebb animációs franchise-a, a ShrekWilliam Steig író és rajzfilmrendező 1990-es képeskönyvén alapul. A filmsorozat 2001-ben indult, az első epizód pedig bemutatta a nézőknek Shreket, az ogrét (Myers), aki Fiona hercegnő (Diaz) megmentésére indul.

Ahogy a Deadline is kiemeli, a Shrek rögtön a kategória megalapításakor megnyerte az első, legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, és anyagilag is nagyon sikeres lett, így megnyílt az út a folytatások előtt.

A Shrek 2. 2004-ben jelent meg, a Harmadik Shrek pedig 2007-ben került a mozikba. Az eddigi utolsó rész, a 2010-es Shrek a vége, fuss el véle sokáig úgy tűnt, hogy a sorozat lezáró epizódja lesz, megjelenésekor is „az utolsó fejezetként” hivatkoztak rá.

A franchise-hoz tartozik még a Csizmás, a kandúr (2011), amelyben Antonio Banderas játssza a címszereplő macskát, mellette pedig Salma Hayek (hangja) is feltűnik. Ennek folytatása – és az univerzum legfrissebb filmje – a 2022-es Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, amely Oscar-jelölést is kapott.

A figyelmetekbe ajánljuk