rózsaszín falak nő fekszik az ágyon

A rózsaszín a nőiség egyik szimbóluma, de nem volt ez mindig így a történelem során. Miképp vált mégis ez a szín a nőtársadalom jellegzetes védjegyévé? Rövid történelmi kitekintő.


1927-ben a Time magazin országszerte 10 nagy áruházat vizsgált meg. A kiadvány arra volt kíváncsi, hogy az egyes üzletek miképp társítják a rózsaszín és a kék színeket a fiúkhoz és a lányokhoz, ám a válaszok meglepően vegyesek voltak. Hiszen addig a legtöbb gyerek nemileg semleges ruhákat viselt, és jellemzően fehéret, mert azt könnyű volt fehéríteni és tisztán tartani. A rózsaszín pedig csak az 1950-es években vált lányos színné.

Mamie Eisenhowerről készült festmény az ikonikus rózsaszín báli ruhában

Wikipedia

Sok történész Dwight Eisenhower elnöki beiktatását jelöli meg a rózsaszín történetének sorsfordító pillanataként. Mamie Eisenhower, az új first lady a beiktatási bálra egy lenyűgöző, 2000 strasszkővel kirakott rózsaszín báli ruhában érkezett. Eisenhower asszony kedvenc színe egyébként a rózsaszín volt, és az újságok és a divattervezők országszerte gyorsan rácsodálkoztak színes stílusára és bájos háziasságára. Üdvözlendő felüdülés volt ez a háború utolsó évtizede után, amikor a nők jellemzően sokkal egyszerűbb stílusú ruhákat viseltek, és keményen dolgoztak a gyárakban.

myvintagevogue.tumblr.com

A gyermekruházatnak és a nők megjelenésének ez a trendje az 1960-as évek közepén és az 1970-es években a nők felszabadítási mozgalmának köszönhetően megtorpant. Azok, akik részt vettek ebben a mozgalomban, úgy gondolták, hogy a kislányok nőies vagy sztereotipikusan lányos ruhákba öltöztetése korlátozza a lányok érvényesülési lehetőségeit, és sok szülő a semleges színeket és divatot kezdte előnyben részesíteni ismét.

Azonban a 80-as évekre a nemek szerinti gyerekruházat erősen visszatért a divatba. Sokan a pranetális diagnosztika feltalálását jelölik meg e hóbort okaként, mivel a szülők már a baba születése előtt megtudhatták (és később hangsúlyozhatták) a gyermekük nemét. Emellett a ruhamosási technológia kezdte lehetővé tenni a színes ruhák tisztítását és fehérítését anélkül, hogy a ruhák színárnyalatai károsodtak volna.


(Vox)

A figyelmetekbe ajánljuk