Titanic 1997

5 felejthetetlen filmes csókjelenet, ami mindig könnyeket csal a szemünkbe

Néhány rendező, mint például James Cameron vagy Stanley Kubrick a technikai megoldásoknak és a színészi játéknak köszönhetően mesterien vitte vászonra a szerelem kiteljesedését (is) kifejező csókot, mely olykor katartikus élménnyel gazdagíthatja a nézőt. De vajon melyek a legemlékezetesebb csókjelenetek, amelyek mindig képesek meghatni az embereket? Ezeket gyűjtöttük most össze.


Barry Lyndon

Stanley Kubrick háborús kalandfilmjét 1975-ben mutatták be. Bár a mozit a kritikusok vegyesen fogadtak – egyrészt túlzásnak találták a 3 órás játékidőt, másrészt pedig a cselekményt lassúnak, vonatottnak érezték –, mégis 4 Oscar-díjat zsebelt be. A film egyik legszebb része a csókjelenet, mely egészen hosszúra, majdnem 5 percesre nyúlik – ez idő alatt a két főszereplők, Barry és Lady Lyndon egyetlen szót sem szólnak egymáshoz. A jelenetben szavak nélkül is érezhetőek a karakterek mélységei: mozdulataikból és pillantásaikból könnyedén kitalálhatjuk, hogy éppen mire gondolhatnak.

Harry és Sally

Igazi őszi filmnek számít az 1989-es Harry és Sally, melyben rengeteg humoros és elgondolkodtató párbeszédet hallhatunk. A mozi csúcspontja, amikor a Harryt alakító Billy Crystal elmondja Sallynek (Meg Ryan), hogy rájött, vele akarja leélni az életét, és ezt a közös időt szeretné minél előbb elkezdeni. Az időtálló filmklasszikus csókjelenete minden egyes alkalommal könnyeket csal a szemünkbe.

Álom luxuskivitelben

Truman Capote eredeti regénye ugyan nem szerelmi történet, ám az 1961-ben ben bemutatott Álom luxuskivitelben készítői nem ragaszkodtak a regény cselekményéhez. Az író teljesen másképp képzelte a filmet, például azt szerette volna, hogy Marilyn Monroe játssza Holly Golightlyt, ám a választás végül Audrey Hepburnre esett. A fináléban Paul – akit George Peppard alakít – a taxiban, veszekedés közben szerelmet vall Hollynak, majd előveszi ballonkabátja zsebéből a jegygyűrűt, amit hónapok óta magánál hordoz és közli: már nem is akar eljegyzést. Végül kiszáll, becsapja maga mögött az autó ajtaját, mire Holly utánaszalad, majd egy tipikus New York-i sikátorban utol is éri a férfit. Végül a szakadó esőben elcsattan köztük a csók, amit a koszos, szürke háttér és a drágának tűnő, igényes ruháik kontrasztja még romantikusabbá tesz.

Titanic

James Cameron 1997-ben bemutatott filmklasszikusa majdnem nem valósult meg ebben a formában, hiszen a rendező eredetileg egy „Audrey Hepburn típusú“ női főszereplőt választott volna Kate Winslet helyett, Leonardo DiCaprio pedig majdnem visszamondta a szerepet. Szerencsére egyik sem történt meg, így bármikor újranézhetjük a film egyik legcsodálatosabb, időtálló pillanatát, azaz a csókjelenetet, mely egyedülálló koreográfiájának köszönhetően minden alkalommal ugyanolyan megható. A két karakter egymásra találása mellett a technikai megoldások is kiválóak, az arany színekbe boruló világítás és a kameramozgás egyedülálló hangulatot teremtett. Kate Winslet a Vanity Fairnek elmondta, hogy valójában rémálom volt a jelenet forgatása, mivel egyrészt Leonardo DiCaprio nem bírta ki nevetés nélkül a felvételt, másrészt pedig olyan magas és elkerített részen volt megépítve a díszlet, hogy a sminkesek és fodrászok nem érték el, helyettük ő maga igazította színésztársa és saját sminkjét.

Casablanca

Kertész Mihály szerelmi történettel átitatott filmklasszikusában együtt izgulhatunk a két főszereplővel, az Ilsát és Ricket alakító Ingrid Bergmannal és Humphrey Bogarttal, akik igyekeznek túlélni a II. világháború viszontagságai között. A film egyik legszomorúbb jelenetében egymásba kapaszkodnak, majd Ilsa arra kéri Ricket, hogy csókolja meg úgy, mintha az lenne az utolsó. Elválásuk után azonban Casablancában, ahol Rick egy bárt üzemel, a véletlennek köszönhetően találkoznak és különféle bonyodalmakba keverednek. Ilsa ekkor már házas, ám ez sem akadályozza meg a kettőjük között lévő szerelem kibontakozását. A csókjelenet ugyan csak rövid ideig tart, ám mégis kifejezetten megindító a két színész alakításának köszönhetően.

A figyelmetekbe ajánljuk