Lány pizsamában.

Egy szörnyű esemény szoktatta rá az embereket a pizsamahordásra

A pizsamák már egy jó ideje óriási népszerűségnek örvendenek, de az éjszakai ruhák elterjedését egy furcsa és ijesztő esemény okozta.


Arról a mai napig nincsenek megbízható információk, hogy az emberek a kora újkor előtt milyen ruhát viseltek az alváshoz – írja az IFL Science.

Ugyan egy 16. századból származó visszaemlékezés szerint egy nyelvész, John Palsgrave nagyon fel volt háborodva, hogy a kellemes bő otthoni ruhája helyett rövid kabátokat és szűk nadrágokat kell viselnie, azonban elképzelhető, hogy a férfi valamilyen „otthonkára” hasonlító viseletre utalt, és nem egy hálóingre.

Ez is érdekelhet: Kevesebb alvás és több kutyaharapás − a klímaváltozás 7 meglepő hatása

Az 1800-as években már felbukkantak olyan pizsamák, amelyeket kimondottan alvás során használtak az emberek, de ez a viselet az 1900-as évek elejéig egyáltalán nem volt elterjedt, sokkal inkább a klasszikus hálóingeket preferálták.

Egy I. világháborús brit Zeppelin-légitámadás azonban teljesen új lendületet adott az „elegánsabb” éjszakai viseletnek.

A 20. századforduló előtt mind a férfiak, mind a nők elég gyakran viseltek hálóinget, így még a férfiaknak szánt pizsamák is viszonylag újnak számítottak 1900 körül. A magazinok elkezdték javasolni, hogy a nőknek vagy praktikusabb hálóruhát kellene viselniük – ha esetleg az éjszaka közepén ki kellene futniuk az ágyukból –, vagy olyan pizsamát, amely valóban szalonképessé teszi őket, ha esetleg hajnali háromkor összefutnának a szomszédjukkal

– magyarázta a BBC-nek Lucy Whitmore, aki doktori disszertációjához az I. világháború divattrendjeiről írt.

Nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek megfogadták a magazinok tanácsait, ugyanis a háború végére a nők körülbelül egyharmada már rendszeresen viselt pizsamát – ami mára olyannyira elterjedt, hogy a szakértők kifejezetten kérik az embereket, hogy ne viseljék azt a repülőn.

A figyelmetekbe ajánljuk