repülés
Shutterstock

7 dolog, amit nem érdemes a repülőn viselni – állítják a szakértők

A legtöbb légitársaság nem rendelkezik hivatalos öltözködési szabályzattal, de van néhány széles körben elfogadott irányelv a repülői viseletre vonatkozóan. Vagyis inkább arról, hogy mit ne vegyünk fel egy repülőn.

Nyitott orrú cipők

Ha meleg úti cél felé tartunk, csábító lehet, hogy szandált vagy papucsot viseljünk a repülőn, de érdemes kétszer is átgondolni a lábbeli típusát.

Valószínűleg már jó ideje nem tisztították ki a szőnyeget és az ülések alatti részeket. A mosdóban is mindig viseljünk cipőt. Ne higgyük azt, hogy csak víz van a padlón – valószínűleg nem az

– mondta Bobby Laurie, utazási szakértő és egykori légiutas-kísérő a Travel and Leisure cikkében.

Hogy mennyire nem tisztítják a mosdót és a padlót, arra ez a cikkünk válaszol: Egy légiutas-kísérő elmondta, mik a repülőgép legkoszosabb részei

Bántó, sértő ruházat

Itt jön a képbe a légitársaságok egyik apró betűs része: a legtöbb légitársaság fenntartja a jogot, hogy megtagadja a beszállást a sértő ruházatot viselő utasoktól. A megfogalmazás szándékosan homályos, de jellemzően a szövegben szereplő trágárságra vagy az általános szeméremsértésre utal. Ha a légitársaság úgy ítéli meg, hogy a ruházatunk sértő, megkérhetnek minket, hogy öltözzünk át. Ha ezt visszautasítjuk, lemondhatunk a repülésről.

rep\u00fcl\u00e9s

Shutterstock

Pizsama 

A legtöbben kényelemre vágynak egy-egy utazás során, mégis: nem egyedül utazunk, ezért a legjobb, ha nem pizsamában szállunk fel a repülőre.

Ehelyett viseljünk inkább laza, kényelmes, rugalmas pánttal ellátott nadrágot

– mondta a 22 éves tapasztalattal rendelkező volt légiutas-kísérő, Susan Fogwell.

Az egyetlen kivétel, ha a business classon kapunk kézbe egy pizsamát, ott ugyanis elfogadható, csak ébredés után és leszállás előtt ajánlatos azért átöltözni.

Ami a listából kimaradt: Ebben a ruhában soha ne üljünk repülőre, kifejezetten veszélyes lehet

Úszóruha 

A Hawaiian Airlines például azon kevés légitársaságok közé tartozik, amelyek használnak dress code-ot; ebben pedig kifejezetten tiltva van az úszódressz.

Tekintettel arra, hogy a repülőgépeken nincsenek medencék, alapból nem indokolja semmi, hogy valaki fürdőruhában utazik, de ha mégis, érdemes inkább betakarózni.

Shutterstock

Egyrétegű öltözet 

Mivel nem lehet tudni, menyire lesz hideg a repülőn, érdemes minden eshetőségre felkészülni. Éppen ezért nem jó ötlet egyetlen rétegben – legyen az egy póló vagy egy pulóver - viselni.

Viseljünk rétegeket, hogy felkészüljünk a hidegre, de vegyük le a rétegeket, ha a vártnál melegebb lenne

– mondta Laurie.

Tömör, fém ékszerek 

A kiegészítőkkel jó lehet babrálni egy éjszakai repülés során, de érdemes a nagyobb méretű fém ékszereket a kézipoggyászban tartani – miközben soha nem szabad semmi értékeset feladni.

Valószínűleg úgy is le kell majd vennie őket, amikor átmegyünk a biztonsági ellenőrzésen, ami csak fölösleges galibát okozhat.

Illatszerek 

Legyünk tekintettel az utastársainkra, akik lehet, hogy érzékenyek bizonyos illatokra: figyelmes döntés, ha kerüljük a masszívabb parfümöket. Az illatok messzire terjednek zárt térben, így a kedvenc illatunk mások számára túl erős lehet.


A figyelmetekbe ajánljuk