A paróka, mint státuszszimbólum: 6 érdekesség a műhaj történetéről

A paróka, mint státuszszimbólum: 6 érdekesség a műhaj történetéről

A parókák évszázadok óta léteznek, és hosszú-hosszú idők alatt fejlődtek olyanná, amilyennek ma ismerjük őket. De vajon honnan ered és milyen érdekességeket lehet tudni róla? Íme 6 tény a parókák történetéről.


Eredet

A paróka szó a francia perruque kifejezésből származik. XIII. Lajos francia király az 1600-as években kezdett parókát viselni, és gyorsan rendkívül népszerűvé vált a tehetős francia emberek körében. Minél nagyobb volt valakinek a parókája, annál több pénzzel és magasabb státusszal rendelkezett.

Ez is érdekelhet: Fekete fogak és sántítás: a történelem legszokatlanabb trendjei

Tiltott viselet

A parókadivat 1665-re Velencébe is eljutott, ám a városi hatóságok 1668-ban törvénytelennek nyilvánították a viselését. A hajpótlék a betiltás hatására azonban csak népszerűbb lett, így a rendeletet néhány évvel később visszavonták.

Drága mulatság

A parókák idővel olyan sok pénzbe kerültek, hogy Párizsban rendkívül gyakorivá vált a parókalopás. A 17. század végére a parókakészítésből és a póthaj exportjából származó összegek már a francia állam egyik legnagyobb bevételi forrását jelentették.

Sokkal népszerűbb volt a férfiak körében

Ma a parókákat vásárló fogyasztók legnagyobb része nő. Volt időszak a történelemben, amikor a trend a férfiak körében sokkal népszerűbb volt, mint a nőknél. XIII. Lajos idején a nők nem igazán viselték, csak fontos eseményeken. A férfiak pedig leginkább munkájuk során – például a bírák és a magas rangú kormányzati tisztviselők előszeretettel hordták. Bizonyos bíróságokon a mai napig viselnek parókát.

Honnan érkezik napjainkban?

Az emberi hajból készült parókák nagy része Indiából és Kínából származik. Ezekben az országokban az emberek általában borotválják a fejüket a különböző hagyományok és vallási gyakorlatok részeként. Indiában évente körülbelül 10 millió zarándok borotválja le a haját, amiket később eladják a parókakészítőknek.

Több hétig is eltarthat a készítése

Egy paróka elkészítése általában sokkal tovább tart, mint azt gondolnánk. Először is, a hajat összegyűjtik, miután kibogozták és hossz szerint szétválogatták. Ezt követi a különféle szennyeződések és az esetleges tetvek eltávolítása. Ezután a hajat megmossák és megszárítják, majd különböző színekre festik. Ezután kezdődik a paróka gondos megmunkálása, a haj tűvel és cérnával vagy speciális varrógéppel történő összevarrása. Egy egyedi paróka elkészítése pedig akár két teljes hónapig is eltarthat.

A figyelmetekbe ajánljuk